ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αθήνα: Αυτό είναι το ρήγμα της Πάρνηθας

Σεισμός Αθήνα: Αυτό είναι το ρήγμα της Πάρνηθας
Φωτογραφία αρχείου ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου δεκάδες άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ρήγμα της Πάρνηθας, μέσα από μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα «σεισμολογική εκδρομή».

Η εξόρμηση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βρεθούν στο σημείο από όπου «γεννήθηκε» ο φονικός σεισμός του 1999.

Η επιτόπια επιστημονική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που ξεκινά η Natural Hazards Society.

Το ρήγμα της Πάρνηθας ή το ρήγμα της Φυλής όπως είναι γνωστό, προκάλεσε μέσα σε 15 δευτερόλεπτα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, 143 θανάτους, υλικές ζημιές και κόστος 3 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει προκαλέσει ποτέ σεισμός στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Μεγάλο τμήμα του ρήγματος της Φυλής είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, σε μήκος περίπου 8 με 9 χιλιομέτρων. Υπολογίζουμε ότι συνολικά το ρήγμα δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα και αυτό είναι κάτι που έχει προσδιοριστεί από τα επίκεντρα των μετασεισμών του 1999», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

rigma


Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

«Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μπορέσουμε να δούμε την επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος και να το περπατήσουμε μαζί. Μοιάζει με έναν τοίχο ύψους αρκετών μέτρων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς με τους διαδοχικούς σεισμούς ένα τμήμα του καταβυθιζόταν και ένα άλλο παρέμενε αμετακίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά αυτό το κεκλιμένο τείχος», προσθέτει ο γνωστός σεισμολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ