ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στη Μυτιλήνη - 3.887 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στη Μυτιλήνη - 3.887 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα
INTIME/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, χθες και σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και Τρίτη 8 Οκτωβρίου έως τις 12:00. Το ίδιο διάστημα πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αφίξεις, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων ήταν 119 σε σχέση με τις 197 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Μυτιλήνη σήμερα ζουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο. Η πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν (70%) τη Συρία (12%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4%) και τη Σομαλία (4%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24% του πληθυσμού, τα παιδιά το 42%, από τα οποία, τα περισσότερα είναι μικρότερα των 12 ετών. Περίπου το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή μακριά από τις οικογένειές τους και προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 33% των ανδρών είναι μεταξύ 18 και 39 ετών.

ΔΟΜ: 3.887 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα

Από τον Αύγουστο έως και σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν μεταφερθεί από τα λιμάνια σε δομές της ενδοχώρας, φτάνει τα 3.887 άτομα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τις μεταφορές στις δομές της ενδοχώρας, περίπου 700 ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες απ' τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότεροι ήταν οικογένειες με παιδιά από το Αφγανιστάν, και ήρθαν από τα νησιά της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω.

Παράλληλα, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με το Danish Refugee Council (DRC), την Arbeiter Samariter Bund (ASB) και τη UNICEF, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε 29 ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου σήμερα διαμένουν περίπου 19.000 άτομα. Επιπλέον, ο ΔΟΜ λειτουργεί 33 ξενοδοχεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου και φιλοξενούνται 4.200 αιτούντες άσυλο, με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο οργανισμός με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, συμβάλλει και στην επέκταση των υπαρχουσών δομών και στη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας.