ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα

Έγινε σήμερα στη Ριτσώνα από τον Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

Το αποτεφρωτήριο λειτουργεί από τις 30 Σεπτέμβρίου οπότε έγινε και η πρώτη αποτέφρωση. Βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο έντεκα στρεμμάτων και η δυναμικότητά του είναι περίπου δέκα αποτεφρώσεις την ημέρα.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 700 βαθμούς κελσίου.

Στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα - Πότε ξεκινά η λειτουργία του

Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, όπως εξήγησε ο κ. Αλακιώτης, είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.

Το κόστος της αποτέφρωσης

Όπως είπε ο κ. Αλακιώτης, δημιουργήθηκε μία σύγχυση με το θέμα του κόστους, καθώς όπως έγινε γνωστό ανέρχεται στα 600 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος, αν υπολογιστούν τα έξοδα του γραφείου κηδειών, της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την κηδεία (γεύμα, καφές), η υπηρεσία διασποράς της τέφρας, ανέρχεται γύρω στα 2.000 ευρώ, ποσό που είναι και πάλι μικρότερο της μεταφοράς της σορού σε άλλη χώρα για αποτέφρωση. Μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται, όπως ισχύει και στις κηδείες, από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, εκτός από τις αποτεφρώσεις νεκρών, το αποτεφρωτήριο αναλαμβάνει και αποτεφρώσεις οστών από τα νεκροταφεία. Το κόστος αυτής της διαδικασίας ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ.

Το αποτεφρωτήριο διαθέτει χώρους αναμονής, εστιατόριο, καφετέρια, αλλά και χώρους για την κηδεία και την τελετή. Αναλαμβάνει δε, και την υπηρεσία διασποράς τέφρας που μπορεί να γίνουν με μικρό αεροσκάφος, βάρκα ή και ταφή στον κήπο που διαθέτει το αποτεφρωτήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ