Επεισοδιακή νύχτα στη Σάμο: Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος του νησιού - Κλειστά όλα τα σχολεία
Μεγάλο μέρος του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου καταστράφηκε το βράδυ της Δευτέρας, από τη φωτιά που ξεκίνησε μετά από συμπλοκές ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο διαφορετικών εθνοτικών ομάδων.
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας είναι αρκετά μεγάλες.
Με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου και των απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη.
Οι εντάσεις της Δευτέρας ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης της Σάμου, όταν συγκρούστηκε ομάδα Σύρων και Αφγανών. Οι τρεις από τους Σύρους τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται με τραύματα στον θώρακα και στην πλάτη. Σύμφωνα με το samos24.gr, οι δράστες συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά.
Τα γεγονότα κορυφώθηκαν με τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 22:00 το βράδυ, στο ΚΥΤ. Οι φιλοξενούμενοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και άρχισαν να επιστρέφουν τα ξημερώματα της Τρίτης. Σημειώνεται ότι, στον καταυλισμό διαμένουν σήμερα, περίπου 6.300 άνθρωποι.
«Αν είχαμε απόψε ισχυρούς βόρειους ανέμους, το Μάτι δε θα ήταν τίποτα»
Ο δήμαρχος της ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε πως «πρόκειται για εξέγερση και η φωτιά είναι μέρος της».
Αναφέροντας ότι ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας εμπρησμού στη μία πλευρά στο ΚΥΤ, τόνισε ότι λόγω της αποτυχίας της, τελικά έβαλαν φωτιά στην άλλη πλευρά, στην οποία σημειώθηκε και η έκρηξη.
«Αν είχαμε απόψε ισχυρούς βόρειους ανέμους, το Μάτι δε θα ήταν τίποτα», σχολίασε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν πού να μείνουν
Σε σύσκεψη των τοπικών Αρχών στο δημαρχείο της Σάμου αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν σήμερα πού να μείνουν.
Στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διέμεναν μέχρι χθες το βράδυ, σε υποδομές για 650 φιλοξενουμένους, περί τα 5.700 άτομα.
Ακριβότερα πρόστιμα και ποινές για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα ΜΜΜ - Τι αλλάζει με τον νέο νόμο
04:00
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας - Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
03:00
Τα 10 sos των Φορολογικών Δηλώσων - Ποιες «παγίδες» πρέπει να προσέξετε
02:00
Σύντομα σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων - Τι θα πρέπει να δηλώνεται
01:00