ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Τρέχουν» το νομοσχέδιο για το άσυλο για να αυξηθούν οι επιστροφές

Προσφυγικό: «Τρέχουν» το νομοσχέδιο για το άσυλο για να αυξηθούν οι επιστροφές
(AP Photo/ Petros Giannakouris)

Το πολύ μέχρι την Παρασκευή θα μπει για διαβούλευση o νέος νόμος για τη χορήγηση ασύλου, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισπεύδει τις διαδικασίες και το αργότερο σε μια εβδομάδα θα τεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεδομένης της κρίσης του μεταναστευτικού, έχει αποφασίσει ότι αρχικά πρέπει να «ανασάνουν» τα νησιά και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα αλλοδαποί και εν συνεχεία να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής του νέου νόμου για το άσυλο -κάτι που στην ουσία σημαίνει και επιστροφές όσων δεν το δικαιούνται.

Οι αιτήσεις ασύλου φτάνουν πια τις 70.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών να έχουν χαρακτηριστεί ήδη ευάλωτοι.

Αυτό σημαίνει ότι -ανεξάρτητα με το αν πληρούσαν ή όχι τις προϋποθέσεις για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό- έχουν περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα από κάποιον άλλο αλλοδαπό που θα φτάσει σήμερα στη χώρα μας και θα πρέπει να εφαρμοστεί για την περίπτωση του ο νέος νόμος για το άσυλο.

Και αυτό γιατί ο καινούργιος νόμος για το άσυλο βάζει νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η χώρα μας έκανε λιγότερες επιστροφές αλλοδαπών από το 2018 και αυτό γιατί δεν έγιναν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης του ΔΟΜ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν υπήρχαν χρήματα να μην γίνονται και οι επιστροφές που θα περίμενε κάποιος.

Η διαδικασία ξεκίνησε το Μάιο και ενώ μπροστά ήταν το καλοκαίρι -κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι γνώριζαν ότι οι μεταναστευτικές ροές θα αυξάνονταν και λόγω του καλού καιρού- η διαδικασία των κονδυλίων προχώρησε πολύ αργά από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τον Ιούνιο του 2018 να έχουν γίνει 685 επιστροφές ενώ τον Ιούνιο 984.

Οι επιστροφές σε αριθμούς

• Τον Ιούλιο του 2019 έγιναν 738 επιστροφές ενώ τον ίδιο μήνα του 2018 841 επιστροφές

• Τον Αύγουστο του 2019 έγιναν 664 επιστροφές ενώ τον ίδιο μήνα του 2018 911 επιστροφές

• Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγιναν 543 επιστροφές ενώ τον ίδιο μήνα του 2018 966 επιστροφές.

Οι επιστροφές ήταν εθελούσιες αλλά και με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ