ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων
Eurokinissi

Παράταση έξι μηνών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου.

Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα δίνεται νέα εξάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στο σχετικό νόμο, την ώρα που μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις 950.00 ακίνητα ενώ ο αριθμός των αδήλωτων αυθαιρέτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.000.000.

Όπως αναφέρεται το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τροπολογία θα προβλέπονται μειώσεις στα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις καθώς το υπουργείο φιλοδοξεί να πείσει τους οικονομικά αδύναμους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προχωρήσουν σε ρύθμιση έως και τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί.
Από την άλλη, αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες που δεν προέβησαν σε τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους, ενώ αποδεδειγμένα μπορούσαν να το πράξουν.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων για τα επόμενα τρία χρόνια, κυρίως αυτών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις αλλά όχι τα κτίσματα που βρίσκονται σε αιγιαλό ή οριοθετημένα ρέματα.

Από τον Ιούνιο, όταν και θα λήξει η νέα προθεσμία, ο αριθμός των αυθαιρέτων που τακτοποιούνται θα ορίζεται από περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια ενώ θα υπάρξει αύξηση των προστίμων ώστε να πάψει να θεωρείται η αυθαιρεσία πιο συμφέρουσα λύση από την έκδοση οικοδομικής άδειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ