ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Κύπρος: Στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τους κυπριακούς ουρανούς το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της τελικής φάσης στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) υπό την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος».

Η άσκηση άρχισε στις 8 το πρωί και διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού και συγκεκριμένα στο ύψωμα «Μούττες». Συμμετέχουν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς Mi35 και Gazelle.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι πρόκειται για άσκηση ελέγχου και διοίκησης των διακλαδικών επιχειρήσεων για καλύτερη ανταπόκριση σε επιχειρησιακές αποστολές, καθώς και αύξηση της ικανότητας των διακλαδικών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τελική φάση της άσκησης, που διεξάγεται στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, μεταξύ άλλων συμμετέχουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) της Εθνικής Φρουράς, τύπου ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ γίνεται χρήση και αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ΗΟΤ, όλμων πεζικού από δυο λόχους και πυροβόλων 155 χιλιοστών από μία πυροβολαρχία.

Στον αέρα πτήσεις εκτελούν δυο ελληνικά F-16 καθώς και δυο ελικόπτερα της ΕΦ τύπου Gazelle.

Στη διάρκεια της άσκησης έγινε το πρωί ρίψη αλεξιπτωτιστών στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο facebook, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρει ότι «η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύουν την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ελληνικά F-16 δεν τα κατάλαβαν καθόλου οι Τούρκοι. Οι Έλληνες πιλότοι έφτασαν ξημερώματα στην Μεγαλόνησο και συμμετείχαν με επιτυχία στην στρατιωτική άσκηση.

Όταν οι Τούρκοι τους κατάλαβαν, απογείωσαν τα δικά τους μαχητικά τα οποία προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τα ελληνικά «φτερά», αλλά δεν τα κατάφεραν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ