ΕΛΛΑΔΑ

Κουκούτσης: Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή - Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Κουκούτσης: Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή - Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι», είπε σήμερα στην απολογία του ο Δημήτρη Κουκούτσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κατηγορούμενος που σήμερα δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα, αφού έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο όταν επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες του απάντησαν πως δεν ήξεραν τί είχε συμβεί. Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε επίσης τοποθέτησή του ότι ο Ιω. Λαγός ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δημ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».

Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα Αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν το συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;

Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το 6μηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.

Ο Δημ. Κουκούτσης ερωτηθείς σχετικά με τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, την οποία και ο ίδιος φέρεται είχε επικαλεστεί σε δηλώσεις του είπε: «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα» κατέθεσε, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει προγενέστερες δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής είπε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή
Αυγή εκείνη την εποχή».

Από την πλευρά του, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος που επίσης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος».

Ο πρώην βουλευτής είπε πως το όνομα του Παύλου Φύσσα το άκουσε το βράδυ εκείνο, ενώ συνάντησε το Γ. Ρουπακιά πρώτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015. Επίσης, χαρακτήρισε αχάριστο το μάρτυρα και πρώην συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Σταύρου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «άνθρωπο με διαταραχές». «Σαν φίλος του έδωσα δύο συμβουλές για την κατάσταση του. Ανησυχούσα και του πρότεινα να απέχει για ένα διάστημα γιατί πίστευε ότι όλοι και όλα ήταν εναντίον του. Ήταν φίλος μου και δεν τον απείλησα. Του έδωσα μερικές συμβουλές. Μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει» ισχυρίστηκε.

Τέλος, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε και στο συγκρότημά του «Πογκρόμ», καθώς ρωτήθηκε για το τραγούδι που εκτελούσαν με τίτλο: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα». Αφού είπε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού, τόνισε: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τραγούδια. Αν τραγουδάω και αν διασκεδάζω, είναι δικό μου θέμα και δεν παρενέβη το νόμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ