Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Νικηφοράκη
Έφυγε από τη ζωή στα 105 της χρόνια η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη.
Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν.
Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού:
«Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο “Κάβα”, καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (01 Φεβρουαρίου)
06:30
e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: «Μπαράζ» πληρωμών την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου
06:00
Νωρίτερα οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς - Μέχρι πότε υποβάλλονται
05:00
ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 60.000 θέσεις εργασίας - Αφορά γυναίκες, νέους, ευάλωτες ομάδες
04:00