ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απολογία Λαγού: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απολογία Λαγού: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αρνήθηκε κάθε πράξη που του αποδίδεται, ενώ δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο λόγος για τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγό ο οποίος απολογήθηκε σήμερα Τετάρτη (30/10), στη δίκη της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν», είπε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» γιατί «δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο». Όπως ανέφερε, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοί μας πρέπει να τρομοκρατηθούν».

Ισχυρίστηκε δε ότι τα δικαιώματά του έχουν καταπατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που είχε με το Νίκο Μιχαλολιάκο και οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» εξήγησε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα αναφορικά με τη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ο κατηγορούμενος αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε πως ενημερώθηκε από τον Γιώργο Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο αν και μίλησε τη νύχτα με το Νίκο Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κάτι βέβαιο».

Είπε χαρακτηριστικά: «Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γιώργο Πατέλη και να μάθω τι έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε».

Κατηγορούμενος: Αρχικά μου είπε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Δεν μου ανέφερε το λόγο, είπε ότι ήταν ασήμαντος, μετά ότι κάποιος μαχαίρωσε και ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν 2-3 τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με το Ρουπακιά αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από διαδίκτυο προσπαθούσα να μάθω τι είχε γίνει».

Πρόεδρος: Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;

Κατηγορούμενος: Ίσως να είχα δεχθεί. Δεν θυμάμαι από ποιον, αλλά δεν ενημερώθηκα από τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου εγώ το έδινα.

Πρόεδρος: 21:45 η πρώτη επικοινωνία στη συνέχεια εμφανίζονται κλήσεις 23:50, 00:15 -42 δεύτερα- ... (σ.σ. Του αναφέρει όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Γιώργο Πατελη σε σταθερό και κινητά τηλέφωνα το βράδυ της δολοφονίας). Τι λέγατε;

Κατηγορούμενος: Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τι συμβαίνει, ποιος είναι αυτός αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό.

Πρόεδρος: Μιλήσατε με το Νίκο Μιχαλολιάκο;

Κατηγορούμενος: Στις 00:40 την νύχτα με πήρε τηλέφωνο για να μου πει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γιώργο Πατέλη και να μάθω τι έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομάδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν είναι σκόπιμο εκείνη την ώρα γιατί δεν είχα κάτι βέβαιο. Όταν βρεθήκαμε από κοντά το συζητήσαμε.

Πάντως, ο Ιωάννης Λαγός διέψευσε τον Ηλία Κασιδιάρη αναφορικά με το αν τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν εξαιτίας των όσων είχαν προηγηθεί. «Δεν κλείσαμε τα γραφεία της Νίκαιας γιατί πιστεύουμε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία, αλλά για λόγους ασφαλείας. Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες ημέρες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει και έχει πει ότι μόνος του το έκανε» είπε ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με το Κερατσίνι. Τι δουλειά είχα εγώ ή ο γενικός γραμματέας; Όταν οπαδοί ομάδων συμμετέχουν σε επεισόδια, έχει συλληφθεί ποτέ κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης ΠΑΕ;».

Τέλος, χαρακτήρισε τον Γιώργο Ρουπακιά ως «περαστικό» στο κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ήταν μία μόδα τότε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ