ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική και ισχυρές βροχές

Κακοκαιρία: Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική και ισχυρές βροχές
cnn greece

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα από σήμερα το πρωί. Βροχές σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας και καταιγίδες εκδηλώνονται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, κάτι που αποτυπώνεται και σε σχετική εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 - Ισχυρές βροχοπτώσεις αυτή την ώρα και στην Αττική - Κυκλοφοριακό χάος σε όλη την πρωτεύουσα και μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές νωρίτερα 

H κακοκαιρία προκάλεσε «έμφραγμα» στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ενώ εκτός λειτουργίας είναι αρκετά φανάρια στην Αττική, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι, όπως φαίνεται άλλωστε και στον σχετικό χάρτη, είναι στο «κόκκινο» εδώ και αρκετή ώρα.

kolasi dromoi

Δείτε τι αναφέρουν τα tweets της Αττικής Οδού

αττικι

Η πρόγνωση για το υπόλοιπο της ημέρας

Για το υπόλοιπο της Πέμπτης, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται αρχικά στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, από το απόγευμα όμως θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Χαλαζοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης έως και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Στη συνέχεια και έως το απόγευμα της Παρασκευής πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ενισχυμένοι μόνο την Παρασκευή και θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 6 με 7 μποφόρ.

Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νέου στο σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα αυτών να αναμένονται στη Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο.

Μπλακ ουτ σε περιοχές της Αθήνας

Σε αρκετές περιοχές υπήρξε διακοπή ρεύματος ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει λάβει κάποιες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, από περιοχές της Αθήνας, τη Νέα Σμύρνη και το Μαρούσι.

Επίσης έχει κληθεί για απάντληση υδάτων από τα Σπάτα.

Η ΕΜΥ, με ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρει ότι αυτήν την ώρα έντονες βροχές «χτυπούν» την Ανατολική και Δυτική Αττική όπως και την Αργολίδα, ενώ έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται σε Πήλιο και Θερμαϊκό.

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής στην Αττική

Την προσοχή των πολιτών εφιστά την Πέμπτη ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στην Αττική αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του στο CNN Greece, o κ. Λαγουβάρδος τονίζει πως «Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι γενικά στην περιοχή της κεντρικής και νότιας χώρας, είναι έντονα φαινόμενα μέχρι το τέλος της ημέρας. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται και η Βοιωτία και η Αττική αλλά και ο Σαρωνικός, όπου περιμένουμε σχετικά μεγάλα ύψη βροχής μέχρι να τελειώσει η ημέρα».

«Χρειάζεται προσοχή, ειδικά στην Αττική, που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τον καιρό στην Αττική, ειδικότερα, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζει πως «μέχρι το τέλος της ημέρας η περιοχή της ανατολικής Στερεάς και η Αττική θα έχει μεγάλα ύψη βροχής και καταιγίδες. Θα έχουμε ένα έντονο σύμπλεγμα καταιγίδων, το οποίο είναι ανατολικά της Πελοποννήσου μέσα στον Σαρωνικό και επηρεάζει κι ένα μέρος της Αττικής».

Ο Κώστας Λαγουβάρδος συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους, κατά το διάστημα που είναι σε εξέλιξη η καταιγίδα. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε με ακρίβεια ούτε την ώρα ούτε την τοποθεσία των φαινομένων».

Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού

Όπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από την Παρασκευή, «οπότε θα έχουμε φαινόμενα μικρότερης έντασης στην ανατολική και νότια χώρα».

Και πρόσθεσε: «Τα φαινόμενα θα ενταθούν κυρίως στην Κρήτη, ενώ το Σάββατο θα σημειωθούν αρκετά λειγότερα φαινόμενα».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ