ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διάσπαση του μετώπου

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διάσπαση του μετώπου
Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ // EUROKINISSI

Διάσπαση στο μέτωπο των αγροτών καθώς οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών αποχώρησαν από τη σύσκεψη της Σίνδου καταγγέλλοντας ότι ορισμένοι επιχειρούν να τορπιλίσουν την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος των Τεμπών κατηγόρησε τους υπόλοιπους αγρότες ότι με κατηγορίες περί "εργατοπατέρων" θέλουν να διασπάσουν το μέτωπο και αποχωρώντας κάλεσε όλους τους αγρότες να συμπορευτούν μαζί τους καθώς, όπως σημείωσε, ο αγώνας θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις όσων παραμένουν στη συνέλευση της Σίνδου.

Σημείωσε ότι δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση.

Η συνέλευση στη Σίνδο συνεχίζεται, ενώ, αξίζει να σημειώσουμε, ότι σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι από 45 μπλόκα και οι πρώτες τοποθετήσεις κινούνται σε σκληρή γραμμή.

Στη Νίκαια, σε άλλη συνέλευση οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξάωρους αποκλεισμούς των δρόμων ενώ επιμένουν ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό μόνο αν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Οι αγρότες της Νίκαιας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Τόσο οι... μεν, όσο και οι... δε, βέβαια, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σημερινές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και σε δεύτερο πλάνο και αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει γνωστή στους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την πρόθεσή του να τους παρουσιάσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, όπως άλλωστε έπραξε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού και εκκίνηση του διαλόγου από μηδενικής βάσεως καθώς όπως υποστηρίζει αυτό θα τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Για σήμερα, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο των Τεμπών λόγω της συνέλευσης, ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν, δεν αποκλείεται απο αύριο, Τετάρτη, να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Χθες, εξάλλου, τα Τέμπη έκλεισαν από τις 12.00 έως και τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00.

Άνοιξε προσωρινά το τελωνείο του Προμαχώνα

Σε άνοιγμα του τελωνείου στο Προμαχώνα, προχώρησαν χθες οι αγρότες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο μπλόκο. Διευκρίνισαν, όμως, ότι το επ' αόριστον κλείσιμο του τελωνείου παραμένει σε ισχύ και το πέρασμα θα ανοίγει μόνο όταν επικρατεί κυκλοφοριακό χάος στην άλλη πλευρά.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στο κομμάτι που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας, στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι συμμετέχοντες σε αυτό το μπλόκο αγρότες, «παρατάσσοντας» περισσότερα από 700 τρακτέρ.

«Πολιορκία»

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό είναι ότι στο το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 1.700 τρακτέρ.

Περισσότερα από 800 τρακτέρ αριθμεί το μπλόκο των Κερδυλλίων, στην Εγνατία Οδό, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει και η Εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως προειδοποίησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές.

Τα μπλόκα στη Δράμα ανέρχονται σε τρία. Στο πρώτο, αυτό στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται περισσότερα από 600 τρακτέρ τα οποία θα κλείσουν και σήμερα τον δρόμο.

Το δεύτερο μπλόκο βρίσκεται στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο βρίσκεται στη διαδρομή από την Καβάλα προς τα Μάρμαρα του Σκαρή.

Το μπλόκο του νομού Κιλκίς αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πετριτσίου.

Στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα που αριθμούν περισσότερα από 700 τρακτέρ, ενώ στο νομό Πέλλας δημιουργήθηκε ένα, νέο και ισχυρό μπλόκο, στη γέφυρα Αξιού, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα σε Δερβένι και Βασιλικά, ενώ τρία είναι τα μπλόκα στο νομό Χαλκιδικής (Ιερισσός, Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια). Στα Μάλγαρα, τα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 850 και πρόκειται να κλείσουν τον δρόμο από τις 12.00 έως και τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00.

Στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ, ενώ μπλόκο πλέον έχει στηθεί και στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ