ΕΛΛΑΔΑ

Ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νικόλαος Χούλης προειδοποιεί ότι η γρίπη θα σημειώσει έξαρση το Φεβρουάριο

Ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Νικόλαος Χούλης προειδοποιεί ότι η γρίπη θα σημειώσει έξαρση το Φεβρουάριο
CNN Greece

Έξαρση της γρίπης Η1Ν1 αναμένεται να σημειωθεί το Φεβρουάριο, όπως επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece o κ. Νικόλαος Χούλης, ομότιμος καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έξαρση τόσο στη γρίπη που εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα όσο και στην Η1Ν1 που είναι και η πιο σοβαρή.

Η ήπια μορφής γρίπης, παρουσιάζεται με γαστρεντερίτιδες, συμπτώματα έμετου και διάρροιας, διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και σημειώνεται χαμηλός πυρετός. Παρά το γεγονός ότι διαρκεί δύο με τρεις μέρες θέλει προσοχή.

Τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών πρέπει να έχουν κάνει όχι μόνο το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και το αντίστοιχο του πνευμονιόκοκκου.

Η Η1Ν1, εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και δυσφορία και όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ο ασθενής μπορεί να νοσηλευθεί ακόμη και στη μονάδας εντατικής θεραπείας. Όπως αναφέρει ο κ. Χούλης, μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει περισσότερα από 18 άτομα.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και τις χειραψίες. Τα άτομα που βήχουν πρέπει να κλείνουν το στόμα τους», επισημαίνει ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα, οι ασθενείς πρέπει να τρέξουν στο γιατρό. Η γρίπη διαρκεί 6-8 εβδομάδες. «Το Φεβρουάριο ίσως να έχουμε εντονότερα φαινόμενα και μετά το Μάρτιο θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να φιληθούμε ελεύθερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ