ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λευκός Πύργος έγινε… μωβ για καλό σκοπό

Ο Λευκός Πύργος έγινε… μωβ για καλό σκοπό
INTIME NEWS

Με μωβ χρώμα φωταγωγήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr, η δράση έγινε με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε όλο τον κόσμο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον».

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Προωρότητας και για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων, στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η οργάνωση «Ηλιτόμηνον».

Την ημέρα αυτή, μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας, ενώ αμέτρητα άτομα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι διεθνείς οργανώσεις Little Big Souls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το EFCNI σε ένα διηπειρωτικό κίνημα, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης κάθε χρόνο - περισσότερο από 1 στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο. Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες που παρέχουν επαρκή δημογραφικά στοιχεία.

Στην Ευρώπη η συχνότητα των πρόωρων γεννήσεων κυμαίνεται από 6% έως 12%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την Κύπρο.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας είναι «Γεννημένος πολύ νωρίς. Παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος».

LEYKOS PYRGOS MOV

Πηγή φωτογραφίας: Voria.gr

Η οργάνωση «Ηλιτόμηνον» επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά, διεκδικώντας λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή νευροαναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια, καθώς και τα αιτήματα των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ