ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - «Παραλύει» η Αθήνα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - «Παραλύει» η Αθήνα
AP Photo/Yorgos Karahalis

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 14:00 το μεσημέρι.

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη συνδικάτων επισκέφτηκαν τον χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης.

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους γύρω από το ΕΜΠ μέχρι την πλατεία Κάνιγγος. Από τις 12:00 επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Επιπλέον, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έχει κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ στις 16:30 θα κλείσουν «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Τα δρομολόγια, ωστόσο, θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Επί ποδός είναι σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να διασφαλίσουν ότι οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

Μητσοτάκης Πολυτεχνείο: Αφετηρία περισυλλογής ευθύνης και προόδου η φετινή επέτειος

Ο πολιτικός κόσμος ενόψει της 46ης επετείου έστειλε τα δικά του μηνύματα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η φετινή επέτειος θα είναι «αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου».

Συγκεκριμένα, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook έγραψε: «Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!».

Ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!».

Τσίπρας: Θα είμαστε εκεί για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα δώσει «παρών» στη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Στη σελίδα του στο Facebook, μεταξύ άλλων, έγραψε: «Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλοΌχι” στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το “Όχι” κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες».

Ενώ συμπληρώνεται: «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί. Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Γεννηματά: Η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας

«Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε. Δεν νικήθηκε ποτέ. Ούτε από τανκς, ούτε από παραχάραξη, ούτε από εκμετάλλευση» τονίζει η Φώφη Γεννηματά για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής: «Το Πολυτεχνείο άλλαξε την Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και διεκδικήσεις. Και είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές του ‘73! Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας! Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων. Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας. Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών».

Ενώ συμπληρώνει: «Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το "σκοτώσουν" οι βέβηλοι και οι καπηλευτές! Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ήταν γνήσια επαναστατικό, αγνό, συλλογικό. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το "σκοτώσουμε", θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση! Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αγνοήσουμε τις εντάσεις που ανεύθυνα προκαλούν εκείνοι που θέλουν να διχάσουν. Θα τιμήσουμε με μνήμη και σεβασμό το Πολυτεχνείο. Με ένα γαρύφαλλο και ένα τραγούδι. Δυνατά και ειρηνικά. Με ανοιχτά, πολύχρωμα, ελεύθερα Πανεπιστήμια» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Βαρουφάκης: Κάθε νέα γενιά είναι καταδικασμένη να κάνει τον ίδιο αγώνα

«Σήμερα 17 Νοέμβρη ξαναθυμόμαστε ότι κάθε νέα γενιά είναι καταδικασμένη να κάνει τον ίδιο αγώνα για τα ίδια ιδανικά, ξανά και ξανά…», τόνισε σε δήλωσή του στο Πολυτεχνείο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, επικεφαλής αντιπροσωπείας βουλευτών και στελεχών του κόμματος, κατέθεσαν σήμερα συμβολικά κόκκινα γαρύφαλλα στην πόρτα και τα κάγκελα του «Πολυτεχνείου το 1973» και στη συνέχεια προέβη στην εξής δήλωση:

«Σήμερα βρισκόμαστε στις δαγκάνες μιας παρασιτικής ολιγαρχίας, η οποία είναι πάντοτε, στην ιστορία της χώρας μας, ξενοκίνητη. Δεν υπάρχει τελική νίκη στο λαϊκό κίνημα όπως και δεν υπάρχει και τελική ήττα στο λαϊκό κίνημα. Σήμερα 17 Νοέμβρη ξαναθυμόμαστε ότι κάθε νέα γενιά είναι καταδικασμένη να κάνει τον ίδιο αγώνα για τα ίδια ιδανικά, ξανά και ξανά…».

«Αστακός» η Αθήνα

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για το μεγάλο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας «μυρίζει μπαρούτι».

Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια σε όλο το κέντρο ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τα αστυνομικά τμήματα όλης της Αττικής υπό το φόβο επίθεσης.

Η πλατεία και οι ταράτσες κτηρίων στα Εξάρχεια αναμένεται να μετατραπούν σε πεδίο μάχης.

Και τα δυο αυτά σημεία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και γι' αυτό το λόγο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και drone αναμένεται να δίνουν συνεχώς εικόνα από τα συγκεκριμένα σημεία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μεγάλη σημασία θα δώσουν οι Αρχές και στους προέλεγχους στους σταθμούς του μετρό.

Και φέτος μόλις θα ξεκινήσει η πορεία, αστυνομικές δυνάμεις θα την πλαισιώσουν ενώ πιο αυστηρή θα είναι η πλαισίωση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ