ΕΛΛΑΔΑ

Αργύρης Κουμτζής: Ένας αριστούχος τυφλός φοιτητής ανοίγει το δρόμο για την εκπαίδευση των ΑμεΑ

Αργύρης Κουμτζής: Ένας αριστούχος τυφλός φοιτητής ανοίγει το δρόμο για την εκπαίδευση των ΑμεΑ
FACEBOOK

«Όταν πας σε ένα Πανεπιστήμιο, περιμένεις κάποιος να σε πιάσει από το χέρι και να σε βοηθήσει. Στη δική μου περίπτωση, εγώ ήμουν αυτός που έπρεπε να ανακαλύπτω συνεχώς τον δρόμο. Έτσι, όμως, μαθαίνεις και παράλληλα αναπτύσσεις νέες δεξιότητες». Με τα λόγια αυτά ο Αργύρης Κουμτζής, ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ, που αρίστευσε στο Τμήμα Φυσικής, περιέγραψε τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη φοίτησή του και το πώς τις ξεπέρασε.

Ο Αργύρης Κουμτζής αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με βαθμό πτυχίου 9,39/10, τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από το συγκεκριμένο Τμήμα. Είναι ήδη υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας στον τομέα της ηλιακής φυσικής.

Στην πρυτανεία του ΑΠΘ τον υποδέχθηκε σήμερα- προκειμένου να τον συγχαρεί- ο πρύτανης, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. «Αυτή σου η προσπάθεια μάς έχει συγκινήσει όλους ξεχωριστά, αν και δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό συναίσθημα συγκίνησης, αλλά είναι θέμα αριστείας και τιμής, καθώς κατάφερες να επιτύχεις τον μεγαλύτερο βαθμό ανάμεσα στους συμφοιτητές σου», είπε ο πρύτανης απευθυνόμενος στον αριστούχο απόφοιτο.

Ο Αργύρης Κουμτζής δήλωσε χαρούμενος για την απόκτηση του πτυχίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εξήγησε πώς κατάφερε να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα με τις δυσκολίες που προκύπτουν από την οπτική αναπηρία.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, το ΑΠΘ, σε θέματα ΑμεΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι στόχος του Αριστοτελείου είναι να ενισχυθούν οι δράσεις και οι ενέργειες, που απαιτούνται προκειμένου να διευκολυνθεί η φοίτηση Ατόμων με Αναπηρία στο Πανεπιστήμιο.

Η ιστορία του Αργύρη Κουμτζή

Ήταν το 2014, όταν ο Αργύρης Κουμτζής, γινόταν η αφορμή για να αλλάξει ένας ολόκληρος νόμος στο Πανεπιστήμιο.

Είχε περάσει στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ωστόσο η Γραμματεία τον ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να εγγραφεί για σπουδές, εγείροντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι ήταν τυφλός.

Η Γραμματεία επικαλέστηκε το πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο υπήρχαν εργαστήρια, υποστηρίζοντας ότι νεαρός σπουδαστής θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην παρακολούθησή τους, ενώ και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κρίθηκε ότι δεν ήταν εύκολο να μεταφραστούν για έναν τυφλό φοιτητή.

Και τα εμπόδια δεν σταμάτησαν εκεί: Η διοίκηση του τμήματος έφτασε στο σημείο να επικαλείται τον κανονισμό της σχολής, ο οποίος δεν επέτρεπε την εισαγωγή σε υποψήφιους με αναπηρία στα άνω άκρα ή απώλεια όρασης.

Το θέμα έλαβε γρήγορα πολλή μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε σάλο αλλά και έντονες αντιδράσεις. Υπό την πίεση του κόσμου, η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγκάστηκε να αλλάξει το νόμο κι έτσι ο Αργύρης Κουμτζής έκατσε στο αμφιθέατρο της Φυσικής.

Πλέον ο Αργύρης είναι αριστούχος και εκπονεί ήδη το διδακτορικό του με υποτροφία τεσσάρων ετών στο Max Planck, διεθνές σχολείο ηλιακής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ