ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τα έντονα φαινόμενα «σφυροκόπησαν» τη χώρα - Νεκροί και καταστροφές

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τα έντονα φαινόμενα «σφυροκόπησαν» τη χώρα - Νεκροί και καταστροφές
ΙΝΤΙΜΕ

«Σάρωσε» τη χώρα από την Κυριακή η κακοκαιρία «Γηρυόνης», καθώς πίσω της άφησε τρεις νεκρούς, καταστροφές, αλλά και τεράστια προβλήματα από τη βόρεια έως τη νότια Ελλάδα.

Μία κατάκοιτη γυναίκα στη Ρόδο δεν κατάφερε να βγει από το σπίτι της και πέθανε, δύο άνδρες που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό που αναποδογύρισε από την φουρτούνα πνίγηκαν στο Αντίρριο.

Την ίδια ώρα Κινέτα, Ρόδος, Θάσος και Χαλκιδική μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι υλικές ζημιές είναι πολλές.

Τραγωδία στη Ρόδο

Τραγικό θάνατο βρήκε το βράδυ της Δευτέρας μια γυναίκα από την περιοχή της Ιαλυσού στη Ρόδο, καθώς το σπίτι της πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη.

Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, σύμφωνα με τη rodiaki.gr.

Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αντίρριο: Δύο νεκροί από την ανατροπή ιστιοπλοϊκού

Ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες αναποδογύρισε στην θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, τα δύο θύματα ήταν ηλικίας 57 και 59 ετών και κατοικούσαν στον Πειραιά.

Η σορός του δεύτερου άνδρα εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσαν το Λιμενικό, πυροσβεστικό πλοιάριο από την Πάτρα και άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ.

Το σκάφος είχε αναποδογυρίσει λόγω των ισχυρών ανέμων 7-8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Χάος στην Κινέτα: Η λάσπη «κατάπιε» δρόμους, σπίτια και ΙΧ

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» στην Κινέτα, αφού η επόμενη μέρα βρίσκει την περιοχή «πληγωμένη» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Εικόνες Βιβλικής καταστροφής

Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει έως την Εθνική Οδό και να αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας για πολλές ώρες και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μέχρι και το βράδυ.

Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν στην Κινέτα ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης, μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Πώς η φωτιά της 23ης Ιουλίου έθαψε στη λάσπη την Κινέτα

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου,
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας,
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής
  • και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Κατέρρευσε γέφυρα στη Ρόδο

gefyrarodos


Πηγή: rodiaki.gr

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει φέρει ο «Γηρυόνης» είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να μην αντέξει η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στην περιοχή του Χαρακίου, το τμήμα της οποίας επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου είχε κλείσει τις προηγούμενες ημέρες, καθώς είχε χαρακτηριστεί πλέον ως κατεστραμμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας. Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας, Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Ο κ. Μουστακέλλης μάλιστα τόνισε και τον καλό συντονισμό που υπήρξε σήμερα για να μην υπάρξουν προβλήματα:

«Μεριμνήσαμε έγκαιρα σήμερα ώστε να κλείσει για ένα τρίωρο και η γέφυρα του Πλατανερού που περνάει μέσα από την Μαλώνα, απ’ όπου διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία με τις παρακαμπτήριες οδούς. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πλέον έχει τεθεί ξανά στην κυκλοφορία, γιατί είχε κόψει το νησί στα δύο».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, εξέδωσε ανακοίνωση όπου συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ο Δήμος Ρόδου, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης».

Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία της Ρόδου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου (στάλθηκε στην Α΄/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου) την Τρίτη 26-11-2019 όλα τα σχολεία του νησιού της Ρόδου (Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης) θα είναι κλειστά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων».

Χαλκιδική: Προβλήματα στην Ιερισσό

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ επενέβη και για τη μεταφορά άνδρα από ποιμνιοστάσιο σε ασφαλές σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, τις βραδινές ώρες της Δευτέρας σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις από τις οποίες οι 14 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Προβλήματα από τη βροχή στη Λήμνο - Πλημμύρισαν χωριά

Σοβαρά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές της Λήμνου προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

limnos


Πηγή: limnosnea.gr

Σε πολλά χωριά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ