ΕΛΛΑΔΑ

Διασώθηκαν 177 άνθρωποι πρόσφυγες – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Διασώθηκαν 177 άνθρωποι πρόσφυγες – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris)

Στη διάσωση και περισυλλογή 177 προσφύγων και μεταναστών και στη σύλληψη τριών διακινητών, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε τρία διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Κω.

Εξάλλου το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι 234 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους, ενώ συνελήφθησαν 3 διακινητές σε έξι διαφορετικά περιστατικά που εξελίχθηκαν στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 166 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 1» μεταφέροντας 20 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 262 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο να σπάει κάθε μέρα και ένα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Ασύλου και Μετανάστευσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά κινούνται στην περιοχή των 40.000. Συγκεκριμένα, χτες ήταν 39.306 ενώ προχτές ήταν 39.161.

Στη Μόρια βρίσκονται 16.479 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 2.840. Στη δε Σάμο, οι διαμένοντες είναι 11 φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητα του ΚΥΤ (7.310 έναντι 648).

Είναι προφανές ότι το Λιμενικό δεν μπορεί να ανακόψει τις αφίξεις από την Τουρκία παρά την μεγάλη κινητοποίησή του.

Οι αυξημένες αφίξεις σε συνδυασμό με τον γεωγραφικό αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο, επιτείνουν την ασφυξία στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ