ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτυρας στη δίκη Σώρρα: Από τις ενέργειες Σώρρα θα μπορούσε να υπάρξει ζημία του Δημοσίου

Μάρτυρας στη δίκη Σώρρα: Από τις ενέργειες Σώρρα θα μπορούσε να υπάρξει ζημία του Δημοσίου
INTIME NEWS / ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

Στη ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί από τους ισχυρισμούς του Αρτέμη Σώρρα ότι δήθεν διέθετε χρεόγραφα αμερικανικού δημοσίου ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη του Αρτέμη Σώρρα και άλλων 22 ατόμων που κατηγορούνται για εξαπάτηση πολιτών, στους οποίους υπόσχονταν ότι θα διαγράψουν τα χρέη τους προς το ελληνικό Δημόσιο ο επικεφαλής του Οργανισμού επεσήμανε ότι θα μπορούσε να «τρωθεί η αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πράγμα που εν μέσω κρίσης θα σήμαινε απόλυτη κατάρρευση».

O μάρτυρας ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 με τις αιτιάσεις του Αρτέμη Σώρρα, αφού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος υπήρξαν οι αποδέκτες της πρότασής του, σύμφωνα με την οποία κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων, ήταν διατεθειμένος να δανείσει στο δημόσιο με επιτόκιο 0,5% και ήθελε να συναντηθεί με έναν από τους τρεις παραλήπτες για περαιτέρω συζητήσεις.

«Ελέγξαμε το ύψος των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου που ήταν 1,3 δισ. δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των 13ων πλουσιότερων», ανέφερε ο μάρτυρας.

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται "funny money", δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επικοινώνησε και με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία επεσήμανε, όπως είπε, ότι οι τίτλοι που επικαλέστηκε ο Αρτ. Σώρρας, δεν υπήρχαν, ενώ συνιστούσε τις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας».

Ωστόσο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από κατηγορούμενους και ακροατήριο όταν ο μάρτυρας, ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση, απάντησε: «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα (σ.σ. Στη δικαστική αίθουσα) να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνωμοσίας και για αυτό τα λέω αυτά».

Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι επρόκειτο για το νερό του Καματερού;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας...

Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;

Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενία σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα...

(Ακροατήριο δυσανασχετεί)

Κατηγορούμενη: Να προστατεύσετε, ναι....

Πρόεδρος: Εσείς που το λέτε αυτό, δηλαδή του λέτε να προστατεύσει τον κόσμο από εσάς προσωπικά; Μην απαντήσετε τώρα, θα τα πείτε στην απολογία σας. Και επειδή βλέπω τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ