ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κανένας δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κανένας δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση
EUROKINISSI/MOTIONTEAM

Κλιμακώνουν οι αγρότες και οι παραγώγοι τις αντιδράσεις τους κατά του ασφαλιστικού. Για σήμερα προγραμματίζονται κλεισίματα δρόμων, ενώ τα μπλόκα αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες θα κλείσουν για μια ώρα τη λεωφόρο Μαρκόπουλου στη διασταύρωση προς αεροδρόμιο με αποτέλεσμα η κίνηση για το Ελευθέριος Βενιζέλος να γίνεται μόνο από την Αττική Οδό. Ο δρόμος θα κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τις 12:00 ως τις 13:00 το μεσημέρι.

Στη Λάρισα, οι αγρότες και οι παραγωγοί του μπλόκου της Νίκαιας προγραμματίζουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ θα κρατήσουν κλειστά για έξι ώρες (από τις 12 έως τις 6) τα Τέμπη όπου καλούν σε νέο συντονιστικό το απόγευμα του Σαββάτου. Σημειώνεται ότι οι αγρότες προτίθενται να προχωρήσουν σε μπλόκα ακόμη και σε παρακαμπτήριες οδούς.

Στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο 11 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι και 7το απόγευμα με 9 το βράδυ.

Επεισόδια χθες στην Agrotica

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από το Βελλίδειο, στη Θεσσαλονίκη και τα οποία οδήγησαν στη ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica αποτελούν το τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ της κόντρας κυβέρνησης-αγροτών με φόντο το νέο ασφαλιστικό.

Συνθήματα και ρίψη κροτίδων από πλευράς αγροτών, απάντηση με χημικά από τα ΜΑΤ και σκηνικό που μύριζε μπαρούτι από νωρίς, χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα που σημαδεύτηκε από την αναβολή των εγκαινίων της έκθεσης και την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία μιλάει ο Αποστόλου

«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών», ανέφερε αρχικά σε ανακοίνωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου πριν περάσει στην... αντεπίθεση κάνοντας λόγο για υποκίνηση των επεισοδίων από «προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς».

«Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Σκέψεις υποχώρησης από τον πρωθυπουργό

Να εκτονώσει την κατάσταση και να περιορίσει τις κινητοποιήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση έχοντας την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, βλέποντας ότι οι αγρότες δεν κάνουν πίσω, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε επιπρόσθετες υποχωρήσεις εφόσον οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων αποδεχθούν την πρόσκλησή του και καθίσουν μαζί του στο «τραπέζι του διαλόγου».

Κατά τις ίδιες πηγές, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και συναντήσεις με ειδικούς απεσταλμένους υπό τις ευλογίες του κ. Τσίπρα.

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω βουλευτών που έχουν πρόσβαση στον αγροτικό κόσμο, είναι να διερευνήσει το κατά πόσο οι αγρότες θα συμφωνούσαν σε ρύθμιση που θα προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους και ταυτόχρονη μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους.

Οι πληροφορίες θέλουν τους αγρότες να είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Στην πρόταση της, η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται ρητά ότι το φορολογικό των αγροτών δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής, όμως, η «συμφωνία» κολλάει σε μία προϋπόθεση που βάζει η κυβέρνηση: χωρίς να είναι εκ των προτέρων συμφωνημένη η λύση δεν θα κατατεθεί η πρόταση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός σε ραντεβού και διάλογο αλλά δεν θα προσφέρει την πρόταση στους αγρότες εάν δεν είναι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ