ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: «Συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό θα είναι η Ελλάδα»

Μουζάλας: «Συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό θα είναι η Ελλάδα»
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποκλεισμού από την Σένγκεν ο Γιάννης Μουζάλας Eurokinissi

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν απόψεις και θέσεις χωρών εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.

«Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα» καθώς, όπως είπε «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

Παρ’όλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκλειστεί για μερικούς μήνες από την Σένγκεν: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στα hotspots και αφού υπογράμμισε την στενή συνεργασία με την Frontex, τόνισε πως «ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας». Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής, σημείωσε ότι αυτά συνολικά θα λειτουργούν πλήρως "πολύ νωρίτερα" από το τρίμηνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ