ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση των διαδηλώσεων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών αποφασίζει η ΕΛΑΣ

Απαγόρευση των διαδηλώσεων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών αποφασίζει η ΕΛΑΣ
Το σημείο της χθεσινής συμπλοκής μεταξύ αντιεξουσιαστών και γερμανών νεοναζί CNN Greece

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε απαγόρευση των αυριανών συγκεντρώσεων τόσο της Χρυσής Αυγής, όσο και των αντισυγκεντρώσεων στη Ρηγίλης. Μετα τη σύρραξη ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιεξουσιαστές το βράδυ της Παρασκευής στο Μοναστηράκι, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει τα αυριανά παράλληλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων αλλά και το αντιφασιστικό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «υπό τον φόβο γενικευμένων συμπλοκών, συρράξεων, επιθέσεων, βίαιων ενεργειών, εκτεταμένων επεισοδίων και φθορών, με ακαθόριστες συνέπειες από μέλη αντιεξουσιαστικών και ακροδεξιών ομάδων, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την τραγωδία των Ιμίων, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής κ. Γιάννη Διαμαντόπουλο απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο στο μνημείο της οδού Ρηγίλλης.

Συγκεκριμένα για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, σε έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο της ευρύτερης περιοχής του μνημείου, που ξεκινά από την Πλ. Συντάγματος εκτείνεται μέχρι το Χίλτον και όλους τους παράπλευρους δρόμους του Κολωνακίου.

Από το πρωί της Παρασκευής και μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι με την επίθεση αντιεξουσιαστών εναντίον Γερμανών ακροδεξιών, που είχαν κληθεί ως «καλεσμένοι» να παραβρεθούν στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, εξελίχθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή του κ. Τόσκα και υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., όπου αποφασίστηκε η απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η απόφαση απαγόρευσης στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος, κατά τις οποίες οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευθούν με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομικής Αρχής, γενικά, αν εξαιτίας αυτών επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή αν απειλείται σοβαρή διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».

Είχε προηγηθεί η γενικευμένη σύρραξη χθες το βράδυ στο Μοναστηράκι ανάμεσα σε άτομα από τις δυο ομάδες. Σύμφωνα με τις αρχές, η ομάδα των ακροδεξιών Γερμανών δεν αποκλείεται να είχαν έρθει στη χώρα μας για τον εορτασμό των Ιμίων.

IMG 6407

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών, που δεν αποκλείεται να τους παρακολουθούσαν από νωρίς, ήρθε στα χέρια και τους ακροδεξιούς με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν και να επικρατήσει ένταση στο σημείο όπου έφτασαν αστυνομικοί αλλά και αξιωματικοί της κρατικής ασφαλείας. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί επίσημες καταθέσεις ενώ σε σάιτ αντιεξουσιαστών υπάρχει ανάρτηση για το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης

Συμπλοκή Ελλήνων-Γερμανών στο Μοναστηράκι-Τέσσερις τραυματίες (vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ