ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δράση της σπείρας που είχε ρημάξει βενζινάδικα

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δράση της σπείρας που είχε ρημάξει βενζινάδικα

Τη δράση της συμμορίας που είχε κάνει 62 ληστείες και κλοπές με βασικό στόχο τα βενζινάδικα καταγράφει το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που φέρνει στη δημοσιότητα το CNN Greece.

Οι δράστες που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν οκτώ ληστείες μέσα σε ένα βράδυ ενώ είναι χαρακτηριστικό όπως καταγράφεται και στο βίντεο ότι άρπαζαν ακόμη και τους πυροσβεστήρες τους οποίος χρησιμοποιούσαν εναντίον των αστυνομικών όταν τους καταδίωκαν.

Συνολικά συνελήφθησαν τρία άτομα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη οι οποίοι είχαν ως ορμητήρια έναν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο.

Ο διοικητής ασφαλείας Αττικής υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης ανέφερε σήμερα στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης:

"Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε, μετά από μεθοδική έρευνα που ολοκληρώθηκε με οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, να θέσει τέλος στη δράση μιας ακόμη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ειδικευόταν στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, κατάφερε να «χαρτογραφήσει» τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και να διακριβώσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της, διαμορφώνοντας το ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο για την αποδόμηση της.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά την πρόοδο των ερευνών καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τρία μέλη της οργάνωσης και παράλληλα να ταυτοποιήσουμε άλλα δυο.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες χθες (4 Δεκεμβρίου 2019) στον Ασπρόπυργο, με τη συνδρομή αστυνομικών από υφιστάμενα Τμήματα Ασφαλείας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε εξήντα δυο (62) εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

  • σε σαράντα δύο (42) ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών,
  • σε δεκαέξι (16) κλοπές οχημάτων και
  • σε τέσσερις (4) εμπρησμούς οχημάτων.

Από τον μεγάλο αριθμό των ληστειών και κλοπών αναδεικνύεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό.

Μάλιστα πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει. Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2019 διέπραξαν εννέα (9) ληστείες και αφαίρεσαν τουλάχιστον δύο (2) οχήματα.

Πέρα από τη συχνότητα των «κτυπημάτων», το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ληστειών χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία για να κάμψουν οποιαδήποτε πρόθεση αντίδρασης, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα αδίστακτοι και επικίνδυνοι.

Μάλιστα η επικινδυνότητά τους αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που αντιδρούσαν σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς.

Για να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους.

Με τον τρόπο αυτό έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και τυχαία διερχομένων πολιτών - οδηγών, περιορίζοντας το οπτικό τους πεδίο και δημιουργώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.

Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα την 31η Ιουλίου 2019 και την 30η Αυγούστου 2019 κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Με βάση τα δεδομένα που σας προανέφερα, αντιλαμβάνεστε ότι οι έρευνες μας δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζονται προκειμένου να διακριβώσουμε όλο το εύρος της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και την εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις".