ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανική βοήθεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Γερμανική βοήθεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Συνάντηση Γιώργου Κουμουτσάκου με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συνολικά 55 φορτηγά με υλικό που προορίζεται για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών παρέλαβε η Αθήνα, στο πλαίσιο της έμπρακτης γερμανικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο θέμα της πρακτικής διαχείρισης του προσφυγικού.

Η άμεση αυτή βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης συμπληρώνει την κοινή στάση Ελλάδας και Γερμανίας υπέρ ενός πιο δίκαιου ευρωπαϊκoύ συστήματος ασύλου.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά, τονίζοντας ότι «η μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι παροδική».

«Η συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής πρόκλησης φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το επιβεβαιώνει και η σημερινή παράδοση στην Ελλάδα βοήθειας αξίας περίπου 1,5 εκ ευρώ, εν όψει του χειμώνα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος.

«Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας στη γερμανική πλευρά. Η συνεργασία των δύο χωρών όμως δεν εξαντλείται σήμερα. Έχει περιεχόμενο και βάθος, παρόν και μέλλον», πρόσθεσε.

«Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια πολιτική που θα είναι στέρεα εδραιωμένη στην ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Αποτελεσματικής αλληλεγγύης και αποτελεσματικής ευθύνης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι οι ροές συνεχίζουν αμείωτες από την Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι ένα κράτος όπως η Τουρκία, με τη γνωστή παράδοση επιβολής της εσωτερικής ασφάλειας εμφανίζεται αναποτελεσματικό στο να εμποδίσει και να αντιμετωπίσει ριζικά τα δίκτυα των διακινητών, που ενισχύουν με την παράνομη δράση τους τις μεταναστευτικές ροές».

Γερμανική στήριξη στην Ελλάδα για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Από την πλευρά του, ο Ερνστ Ράιχελ, δήλωσε υπερήφανος για τη «βραχυπρόθεση» -όπως τη χαρακτήρισε- βοήθεια, επισημαίνοντας ότι ανήκει στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας - Βερολίνου.

«Μοιραζόμαστε κοινές θέσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μετανάστευσης και μεσομακροπρόθεσμη έμπρακτη βοήθεια στον τομέα της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Αυτή την αλληλεγγύη δείχνουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης και το πώς συνδέονται οι εξελίξεις με την Τουρκία με το μεταναστευτικό, ο Γερμανός πρέσβης είπε:

«Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά»

«Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων», συμπλήρωσε ο κ. Ράιχελ.

Τι περιλαμβάνει η γερμανική βοήθεια

Το εν λόγω άμεσο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει είδη ύπνου συνολικής αξίας 1,56 εκατ. ευρώ για 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες:

  • 5.000 κουκέτες
  • 9.988 στρώματα
  • 30.620 σετ κλινοσκεπασμάτων (μαξιλάρια, σεντόνια, παπλωματοθήκες)
  • 864 μαξιλάρια
  • 750 ζεστές κουβέρτες
  • 9.330 σετ μαξιλαριών με ζεστές κουβέρτες
  • 7.000 κουβέρτες μιας χρήσης

Η βοήθεια αυτή παρέχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, στις 4 Οκτωβρίου καθώς και των επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών και άλλων υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ