ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μουζάλας: Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα κατηγορεί την Frontex

Γιάννης Μουζάλας: Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα κατηγορεί την Frontex
EUROKINISSI

Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι "μύθος" ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο, το "Push-back" είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πρόταση του Βέλγου υπουργού Τέο Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, για την οποία ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν μετά τη Σύνοδο, πως δεν είναι μόνον ένα ιδεολογικό αλλά και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

Σε σχέση με τη συμφωνία με τη Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι αυτή λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ