ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΣ: «Ελεύθερα και αβίαστα» η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας

ΔΙΣ: «Ελεύθερα και αβίαστα» η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

H Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) απορρίπτει με ανακοίνωσή της τις αιτιάσεις εις βάρος της Εκκηλσίας της Ελλάδος σχετικά με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη «ελεύθερα και αβίαστα».

«Η συγκεκριμένη απόφασή της βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με 'εθνικισμούς' και άλλες 'άνωθεν' παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «Η Αγία μας Εκκλησία σέβεται πλήρως και ουσιαστικώς την ελευθερία και την ευθύνη εκάστου ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας, και το θρησκευτικό 'πιστεύω' των πιστών όλων των Ομοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και εύχεται πάντοτε υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».

Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει «υπευθύνως» ότι οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς «εκ του πονηρού».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Οι δηλώσεις Καμμένου

Χθες, Τρίτη, ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας και εταίρος στην προηγούμενη κυβέρνηση, Πάνος Καμμένος, στράφηκε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, καθιστώντας τον ουσιαστικά υπεύθυνο αν στο επόμενο διάστημα «χαθεί» κάποιο νησί του Αιγαίου θα φταίει ο εκείνος και η Ιερά Σύνοδος που αναγνώρισαν την Εκκλησία της Ουκρανίας και χάλασαν τη συμμαχία με τη Ρωσία.

«Ο Αρχιεπίσκοπος εγκλημάτησε και οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου εγκλημάτησαν όταν κατά την τελευταία Σύνοδο αναγνώρισαν την παράνομη ουκρανική Εκκλησία πρώτοι πριν το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και της Αλεξάνδρειας παρότι τους προειδοποίησα και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο ότι εάν υποκύψουν στον εκβιασμό να αναγνωριστεί από την Ελλάδα πρώτα κάνοντας εχθρική πράξη η ουκρανική εκκλησία αίρονται οι εγγυήσεις της Ρωσίας για την μη κατάληψη ελληνικού νησιού που μας είχανε δώσει στις συμφωνίες τις οποίες είχαμε κάνει».

«Η Ρωσία μπορεί να έχει συνεργασία με Τουρκία αλλά η Ρωσία ήταν παράγων σταθερότητας που μας εγγυάτο το ότι ο Ερντογάν κάποια στιγμή δεν θα εφαρμόσει το ‘εριτμέ προγγραμί' με κατάληψη ελληνικού εδάφους και παράλληλα αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων, κατά 10.000 προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Καστελόριζου της Σύμης της Λήμνου της Μυτιλήνης και του Ανατολικού Αιγαίου» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ