ΕΛΛΑΔΑ

Ο Χ.Φλάισερ εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Χ.Φλάισερ εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Για πολιτικούς εκβιασμούς προς την Ελλάδα προκειμένου να περάσει την πόρτα της ΕΕ έκανε λόγο ο γερμανός καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ ενώ αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις είπε πώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν κάνει τίποτα, εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή τους.

Ειδικότερα για τη Γερμανία επισημαίνει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «είναι κατανοητό, γιατί αυτός που χρωστάει δεν θυμάται ή προσπαθεί, να μην θυμηθεί τα χρέη ακόμη και τα ηθικά, τα πραγματικά. Η ελληνικά πλευρά, άργησε να ξυπνήσει, εκ των υστέρων όμως, είναι εύκολο να κάνουμε κριτική, να κατηγορούμε. Η Ελλάδα από τότε - πάντα- είχε προβλήματα, ενώ η Γερμανία μετά τον χαμένο πόλεμο, έγινε πολύ γρήγορα οικονομική υπερδύναμη και δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκε».

Ο καθηγητής που έχει ασχοληθεί με την ιστορική μελέτη του B’ Παγκοσμίου πολέμου, υπογράμμισε πως υπήρξαν πολιτικοί εκβιασμοί προς την Ελλάδα για την είσοδο της στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και πως στο όνομα μιας νέα αρχής, έπρεπε να διαγραφεί ένα οδυνηρό παρελθόν, ενώ πρόσθεσε πως, «όταν είσαι έξω από το παιγνίδι, είναι εύκολο να λιθοβολείς».

Ο Χάγκεν Φλάισερ, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Ξεκίνησε την ομιλία του από την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ στο μαρτυρικό χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων, πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ στην συνέχεια, έκανε αναφορές στη «πρωτόγνωρη» ναζιστική θηριωδία, αλλά και στα μηνύματα που απορρέουν από τα ιστορικά γεγονότα0, για να επισημάνει πως το θέμα, «ήταν και παραμένει επίκαιρο».

Ερωτηθείς για το εάν η «συγγνώμη», που ζήτησε το Μάρτιο του 2014, ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ από τους Λιγγιάδες , μπορεί να ανοίξει δρόμο, να συμβάλει, δηλαδή, θετικά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Δεν φτάνει η συγγνώμη, αλλά και από την θέση του, δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν έχει εξουσία, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πάντως, είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που ζήτησε συγγνώμη. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς στην πατρίδα του. Τον σχολιάζουν αρνητικά, τον κοροϊδεύουν. Λένε ένας πάστορας, μιλάει για τις αμαρτίες των Γερμανών. Δεν αρέσει σε πολλούς. Όμως, εγώ ελπίζω, ναι, θα ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ