ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Ο «Ετεοκλής» φέρνει βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες

Κακοκαιρία: Ο «Ετεοκλής» φέρνει βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες
INTIME NEWS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), Κώστας Λαγουβάρδος, εφιστά την προσοχή των πολιτών, εξαιτίας της έλευσης της κακοκαιρίας - «εξπρές» υπό την ονομασία «Ετεοκλής», καθώς τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής  και θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της Ελλάδας μέχρι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Σε δηλώσεις του στο CNN Greece, ο κ. Λαγουβάρδος έδωσε το γενικό στίγμα της κακοκαιρίας, σημειώνοντας:«Το πρόβλημα θα είναι το αύριο (σ.σ. Σάββατο), κυρίως από το βράδυ της Παρασκευής έως και το βράδυ του Σαββάτου, οπότε θα περάσει γρήγορα ο «Ετεοκλής» αυτό το χαμηλό βαρομετρικό με το ψυχρό μέτωπο, το ναι μεν θα είναι σύντομο, αλλά ισχυρό. Περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της χώρας και θυελλώδεις νοτιάδες έως και πολύ θυελλώδεις τοπικά, αλλά σύντομα».

Σύμφωνα με το διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Περιμένουμε χιόνια αλλά σε μεγάλο υψόμετρο

Ερωτηθείς εάν η κακοκαιρία «Ετεοκλής» θα συνοδεύεται από χιονοπτώσεις, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι «καλά χιόνια αναμένουμε μόνο σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και στα χιονοδρομικά κέντρα»

«Τα χιόνια θα πέσουν σε περιοχές με αρκετά μεγάλα υψόμετρα, γιατί λόγω των νοτιάδων οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά υψηλές. Θα πέσουν, όμως, «καλά» χιόνια στα βουνά και στα χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο δεν θα έχουμε χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Χιόνια θα έχουμε σε κάποιες ημιορεινές περιοχές ίσως, στη δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και λίγο χαμηλότερα, αλλά είναι χιόνια των βουνών αυτά. Και τούτο συμβαίνει, γιατί έχουμε νοτιάδες, επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες. Επομένως, δεν περιμένουμε χιόνια σε πεδινές περιοχές, σε καμία περίπτωση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψυχρή εισβολή», σημείωσε.

lagouvardos

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος (Πηγή: Facebook)

Μεγάλη προσοχή σε Αττική, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έλευσης του «Ετεοκλή», καθώς το χαμηλό βαρομετρικό «κουβαλά» μεγάλα ύψη βροχής.

«Οι βροχές θα ξεκινήσουν από τη δυτική Ελλάδα και θα επηρεαστούν και η Ήπειρος και η δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος – κυρίως στο δυτικό της τμήμα. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής, όπως θα έρθει το μέτωπο μέσα στη νύχτα. Τις πρώτες πρωινές ώρες το μέτωπο θα αρχίσει να κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά. Αυτό σημαίνει ότι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο «Ετεοκλής» θα περάσει και από την Αττική, όπου κι εκεί περιμένουμε αρκετό νερό. Στη συνέχεια, το μέτωπο θα κινηθεί ανατολικά και νότια προς τις Κυκλάδες, την Κρήτη και θα φτάσει αργότερα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ουσιαστικά θα φύγει, ωστόσο θα αφήσει τοπικά κάποια φαινόμενα την Κυριακή στη βόρεια Κρήτη», επισήμανε ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Επομένως, θα σαρώσει πολλές περιοχές της χώρας, θα συνοδεύεται επίσης με θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο και μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα. Στο Ιόνιο χρειάζεται προσοχή, γιατί λόγω του ισχυρού κυματισμού υπάρχει περίπτωση να βγει το νερό με ορμή προς τις ακτές. Στη συνέχεια το φαινόμενο θα περάσει ανατολικά, δηλαδή και στο Σαρωνικό για ένα διάστημα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα έχουμε νοτιάδες εντάσεως 8 μποφόρ. Χρειάζεται προσοχή, λοιπόν, και στις νότιες ακτές της Αττικής, όπου μπορεί το φαινόμενο να προκαλέσει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι νοτιάδες, επειδή κινούνται γρήγορα, δεν έχουν μεγάλη εμμονή. Είναι μια ισχυρή κακοκαιρία, αλλά το θετικό στοιχείο είναι πως κινείται γρήγορα», υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βροχές και χιόνια το Σάββατο

Στο έλεος της κακοκαιρίας θα είναι η χώρα το Σάββατο, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το πρωί θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως το πρωί στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των δυτικών και βορειοδυτικών ηπειρωτικών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 14, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 7 έως 15, στα νότια ηπειρωτικά από 9 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14, στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 16 (στα Δωδεκάνησα έως 18) και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 10 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα και από δυτικά προς ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς 5 έως 7 και κατά τόπους έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι, οι οποίες παρότι θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας, υπάρχει πιθανότητα να είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στα ανοικτά του Θερμαϊκού έως 8 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ