ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. οι συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. οι συνομιλίες σε Viber και WhatsApp
PIXABAY

Ένα σύστημα παρακολούθησης mobile εφαρμογών συνομιλίας, όπως το Viber και το WhatsApp σκοπεύουν να αποκτήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», κλιμάκιο της ΕΥΠ επισκέφθηκε στα τέλη Οκτωβρίου τη Βρετανία, όπου φέρεται να παρακολούθησε επίδειξη του συστήματος αυτού.

Ωστόσο και η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον ως προς την απόκτηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Σημειώνεται πως παρόμοια συστήματα διαθέτουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Σκοπός των Αρχών είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Εντούτοις, μια τέτοια απόφαση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο επικοινωνίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, όπως το Viber και το WhatsApp, αφού τις χρησιμοποιούσαν για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ