ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Αποφασισμένοι να πάρουν τα τρακτέρ τους και να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας είναι οι αγρότες εάν η κυβέρνηση δεν «βάλει νερό στο κρασί της» στο νέο ασφαλιστικό και στο νέο φορολογικό καθεστώς που προωθεί.

Το Σάββατο, εκπρόσωποι των αγροτών από 35 μπλόκα που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα έδωσαν ραντεβού στα Τέμπη. Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις στα αγωνιστικά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Επόμενο σημείο συνάντησής του τα Τέμπη όπου θα αποφασίσουν τις νέες κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες προσανατολίζονται να κλείσουν επί δώδεκα ώρες την Κοιλάδα των Τεμπών. Προσανατολίζονται να κλείνουν για οκτώ ή για δώδεκα ώρες τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ).

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας κλείνουν για τρεις ώρες, 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι το δρόμο και από τις 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ, γεγονός που προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα λάβουν την απόφασή τους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη νέα σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραμένει ανοιχτό για τους αγρότες.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα κλείνουν τα Τέμπη

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα Τέμπη. Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, από τις 5 το απόγευμα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας - θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου προκειμένου να κλείσουν για δύο ώρες τον ΠΑΘΕ. Σε ό,τι αφορά αφορά το κλείσιμο των Τεμπών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Ζητούν διακομματική για τα αιτήματά τους

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι από τα 80 μπλόκα σε όλη τη χώρα, πρότειναν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων τα αιτήματά τους. Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να πάρουν θέση" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Συνεχίζονται τα μπλόκα στον Ισθμό

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο. Σημείο αιχμής είναι το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού. Ο αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται προς την Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας παραμένουν οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία έκλεισαν προσωρινά το μεσημέρι τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης. Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη. Έχουν επίσης ενισχυθεί οι δυνάμεις στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών. Tο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Στα διόδια των Μαλγάρων, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ. Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Μπλόκο και στην Αττική από «γραβάτες» και «τρακτέρ»

Την ίδια στιγμή ένωσαν τις δυνάμεις του οι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι) με τους αγρότες στη μάχη ενάντια στο Ασφαλιστικό. Από τη Δευτέρα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού.

Την Παρασκευή είχαμε για πρώτη φορά μπλόκο και στην Αττική με τους αγρότες και αμπελουργούς των Μεσογείων να κλείνουν για μια ώρα τη Λεωφόρο Μαρκοπούλου με την κυκλοφορία για αεροδρόμιο να διεξάγεται αποκλειστικά μέσω Αττικής Οδού. Επιπλέον, για περίπου δύο ώρες έκλεισε και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών.

Δυτική Ελλάδα

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Κρήτη

Στην Κρήτη οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου. Οι αγρότες προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο και τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο στις 4 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ