ΕΛΛΑΔΑ

Κουκάκι: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Κουκάκι: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στο Κουκάκι και ειδικά για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Πάντως τρεις εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Εισαγγελία της Αθήνας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι. Οι τρεις εισαγγελείς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν παρόντες στις κατ΄οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η ΕΛΑΣ απάντησε στην ανάρτηση του Γιάννη Ραγκούση για τα περί χρήσης πλαστικής σφαίρας από πλευράς της αστυνομίας στο Κουκάκι.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία τονίζει πως είναι «απολύτως ψευδές ότι η 28χρονη γυναίκα που συνελήφθη χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις -που όπως διευκρινίζεται διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση- συσκευές τύπου Manuhrin, που εκτοξεύουν «μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς».

«Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας:

«Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Τι λέει το νοσοκομείο για τον τραυματισμό της 28χρονης

Από το νοσοκομείο «Ελπίς» δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε όμως να επιβεβαιωθεί ότι ο τραυματισμός της 28χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι την Τετάρτη, οφείλεται σε πλαστική σφαίρα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς» Χρήστος Βαράκης δήλωσε στο CNN Greece ότι η φωτογραφία που συνοδεύει την καταγγελία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση πράγματι προέρχεται από το βιβλίο καταγραφής συμβάντων του νοσοκομείου. Όπως διευκρίνισε, η 28χρονη προσήλθε χθες το πρωί, στις 11:00 στο νοσοκομείο, συνοδεία αστυνομικού.

Από την ιατρική εξέταση διαπιστώθηκε εκδορά και αιμάτωμα στον αριστερό μαστό. Η ίδια δήλωσε πως ο τραυματισμός προήλθε από πλαστική σφαίρα και καταγράφηκε ως ιστορικό. Καθώς ήταν καλά στην υγεία της η 28χρονη αποχώρησε, και πάλι συνοδεία αστυνομικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαράκης, δεν μπορεί να πει το νοσοκομείο, εάν το τραύμα οφείλεται σε πλαστική σφαίρα ή σε ελαστική μπάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ