ΕΛΛΑΔΑ

Απονεμήθηκε χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου για υπόθεση υπεξαίρεσης

Απονεμήθηκε χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου για υπόθεση υπεξαίρεσης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Την απονομή χάριτος στο Δημήτρη Κώνστα, πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2012 για υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού ύψους 8 εκατ. ευρώ από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η απόφαση για την απονομή χάριτος στον πρώην πρύτανη έγινε με την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή, όταν η απόφαση του Συμβουλίου είναι ομόφωνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να εγκρίνει την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης για απονομή χάριτος.

Ο πρώην πρύτανης βρισκόταν ήδη εκτός φυλακής εδώ και πολλά χρόνια, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο κ. Κώνστας είχε καταδικαστεί, μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι), τον Ιούνιο του 2012 από το Πενταμελές Εφετείο με την υπ' αριθ. 2006/25/6/2012 απόφαση σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης.

Οι κατηγορούμενοι φέρονταν τότε να είχαν προκαλέσει ζημιά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα αλλά κατέληξαν σε άλλους «σκοπούς» αφού το φως τις δημοσιότητας είχαν δει καταγγελίες για τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε υπερπολυτελή αυτοκίνητα.

Οι ίδιοι είχαν αρνηθεί την κατηγορία, δηλώνοντας αθώοι και επέμεναν πως ουσιαστικά είχαν στοχοποιηθεί άδικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ