ΕΛΛΑΔΑ

«Ζήσαμε έναν Γολγοθά»: Ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας

«Ζήσαμε έναν Γολγοθά»: Ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες οδηγοί οι οποίοι κινούνταν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας εγκλωβίστηκαν, αφού με απόφαση της Τροχαίας διακόπηκε, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα από το ύψος των διοδίων Αφιδνών μέχρι την Τραγάνα της Φθιώτιδας. Ο δρόμος άνοιξε ώρες αργότερα, αλλά τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Επί ώρες, οι οδηγοί βρίσκονταν ακινητοποιημένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ η τροχαία έψαχνε να βρει εναλλακτικές διαδρομές.

«Ξεκινήσαμε από Αθήνα περίπου στις 15:30 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας στον Άγιο Στέφανο είδαμε τα πρώτα χιόνια. Λίγο πριν φτάσουμε στα διόδια των Αφιδνών είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές, ενώ δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχε χιονόστρωση. Ορισμένοι οδηγοί είχαν σταματήσει δεξιά για να βάλουν αλυσίδες. Με το που περάσαμε τα διόδια ξεκίνησε και ο… Γολγοθάς! Το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, ο δρόμος γλιστρούσε πάρα πολύ και η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν αδύνατη», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, οδηγός που υπέστη την ταλαιπωρία και συνεχίζει:

«Τότε κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν αλυσίδες στη μέση του δρόμου μπλοκάροντας τα πάντα… Δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ούτε τα ειδικά μηχανήματα αποχιονισμού, ούτε οι αλατιέρες. Μετά από 3 ώρες στο ύψος της Μαλακάσας άρχισε σταδιακά να ανοίγει ξανά ο δρόμος αλλά κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή. Πάντως, δεν είναι λογικό να κλείνει η κεντρική οδική αρτηρία με μια χιονόπτωση και επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία ως λαός, να είμαστε προνοητικοί και να μην σταματάμε στη μέση του δρόμου για να βάλουμε αλυσίδες προκαλώντας χάος», καταλήγει η οδηγός.

Η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. Η χιονοκάλυψη είναι πυκνή και εκχιονιστικό μηχάνημα επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο.

Στις Αφίδνες στο σημείο λίγο μετά τα διόδια όπου διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της έντονης χιονόπτωσης μετέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ.Καραγιάννη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης όσο το δυνατόν συντομότερα και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Πού αλλού παρατηρούνται προβλήματα

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Με εντολή της Τροχαίας πραγματοποιούνται οι κάτωθι εκτροπές κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Νέας Οδού»:

  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Αθήνα
  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Λαμία
  • Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο «Βαθύ» ρεύμα προς Σχηματάρι: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Χαλκίδα

Την ίδια ώρα, υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά.

Αίτημα Πατούλη για γρήγορη αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα

Με αφορμή την έντονη ταλαιπωρία των οδηγών εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος διοδίων στις Αφίδνες και στα δύο ρεύματα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Νέα Οδός», που έχει στην ευθύνη της το οδικό τμήμα και τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την άμεση διάνοιξη του δρόμου.

Όπως ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της κοινοπραξίας βρίσκονται στην περιοχή 80 εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ για τη διευκόλυνση των οδηγών γίνονται συνεχείς εκτροπές της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών η Περιφέρεια Αττικής, παρότι έχει στην ευθύνη της το τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου μόνο μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης, έστειλε εκχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, προκειμένου να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και σε περιοχές που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της».

Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια ΚΤΕΛ

Λόγω της κακοκαιρίας, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών. Όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.

Να σημειωθεί πως λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε δρομολόγιο από Ιτέα προς Αθήνα ακινητοποιήθηκε στο ύψος της Θήβας. Οι 40 επιβάτες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Παράλληλα, στη γραμμή Χαλκίδα – Αθήνα του τρένου έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος και επιτόπου σπεύδει ντιζελομηχανή και συνεργείο του ΟΣΕ που θα καταβάλει προσπάθεια για να αποκατασταθεί η βλάβη.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού στα Δερβενοχώρια

Την ίδια ώρα, στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό ενός 20χρονου οδηγού, ο οποίος έχει αποκλειστεί στα χιόνια.

Οι πληροφορίες του lamiareport.gr, αναφέρουν πως ο άνδρας κάλεσε στο νούμερο έκτακτης ανάγκης για να ειδοποιήσει πως το όχημά του κόλλησε τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από τα Σκούρτα στη θέση «Τσιγκουράτι».

Το τηλεφώνημα έγινε στις 12:00 το μεσημέρι και ο νεαρός είναι, κατά την ίδια πηγή, καλά στην υγεία του.

Προσπάθησε να απεγκλωβιστεί με ίδια μέσα, ωστόσο το χιόνι στο σημείο είναι αρκετό και δεν του το επέτρεψε.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες από την ΠΥ Οινοφύτων και της 7ης ΕΜΑΚ, αλλά και τα 4Χ4 αδυνατούν να προσεγγίσουν την περιοχή. Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητο να ειδοποιηθεί ένα ερπυστριοφόρο όχημα της 1η ΕΜΑΚ.

Να υπενθυμιστεί πως το πρωί χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός 10 ατόμων από τα οχήματά του στην επαρχιακή οδό Οινόης - Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας.

Χιονόπτωση και στην Αττική

Το πέρασμα της «Ζηνοβίας» από την Αττική έφερε… χιονόπτωση σε αρκετές περιοχές του νομού. Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισαν να πέφτουν νιφάδες στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αττικής.

Ωστόσο, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ασθενής και δεν παρατηρούνται προβλήματα.

Στην Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 30/12 ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και ειδικότερα στην Κοινότητα Πλαταιών αλλά και στις Κοινότητες Βαγίων και Αμπελοχωρίου όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθεί ασθενής στο νοσοκομείο της Θήβας.

Χωρίς ρεύμα είναι οι κοινότητες στην περιοχή της Θίσβης ήτοι Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και οι παραλιακοί οικισμοί όπως και η Κοινότητα Αμπελοχωρίου. Ήδη συνεργεία της ΔΕΗ κινούνται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα - Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ