ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια 2020: Μετ’ εμποδίων ο αγιασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα λόγω «Ηφαιστίωνα»

Θεοφάνεια 2020: Μετ’ εμποδίων ο αγιασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα λόγω «Ηφαιστίωνα»
Εορτασμός των Θεοφανείων από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παραλία Σκαραμαγκά ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Αλλαγές στο καθιερωμένο πρόγραμμα των τελετών αγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανείων σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» και το δριμύ κρύο που τον συνοδεύει.

Μετά και το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο δήμος Πειραιά είχε ανακοινώσει ότι λόγω κακοκαιρίας θα μετέφερε την τελετή αγιασμού των υδάτων από το κεντρικό λιμάνι στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συμπαραστατουμένου υπό του μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η παράδοση τηρήθηκε κανονικά και κάποιοι τολμηροί έπεσαν στα παγωμένα νερά.

theofaneia peiraias2


Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη,παρά το χαμηλό της θερμοκρασίας που επικρατεί στην πόλη, λίγοι τολμηροί -20 τον αριθμό- βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού μετά τη Θεία Λειτουργία για να πιάσουν τον Σταυρό διατηρώντας ζωντανό το έθιμο.

Αλλαγή σχεδίων στην Κρήτη

Ο αγιασμός στο λιμάνι του Ηρακλείου που ήταν προγραμματισμένος για τις 11 το πρωί μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης μιάμισυ ώρα αργότερα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν λόγω καιρού, υπήρξαν όχι ένας αλλά αρκετοί τολμηροί,ανάμεσά τους και μία γυναίκα, που έπεσαν στα παγωμένα νερά, κόντρα στις καιρικές συνθήκες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

agiasmos theofaneia2


Πηγή: Cretalive

Την τελετή αγιασμού υδάτων τέλεσε ο επίσκοπος Κνωσού.

Στα Χανιά λόγω κακοκαιρίας και υψηλού κυματισμού δεν έγινε κατάδυση στο λιμάνι, ενώ ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Καθαγιασμός υδάτων με 10 μποφόρ στη Χίο

Για λίγους και τολμηρούς αποδείχθηκε το έθιμο του αγιασμού των υδάτων στη Χίο, που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τον δυνατό βοριά των 10 μποφόρ, τα μανιασμένα κύματα και την θερμοκρασία που ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ο καθαγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι της Χίου πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Φέτος οι τολμηροί, που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες ήταν μόλις 3, που με περίσσια θέληση έπεσαν στα φουρτουνιασμένα νερά του κεντρικού λιμένα της Χίου, λαμβάνοντας την ευχή του Μητροπολίτη Χίου αλλά και των παρισταμένων.

Απρόοπτα σε Φλώρινα και Κεφαλονιά

Ανήμερα Θεοφανείων δεν έλειψαν όμως και τα απρόοπτα. Στη Φλώρινα, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους -3 βαθμούς Κελσίου, αρκετοί ήταν εκείνοι που βούτηξαν στον ποταμό για να πιάσουν τον σταυρό, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο ιερέας έριξε τον σταυρό πιο μακριά από το σημείο που είχαν υπολογίσει με αποτέλεσμα να μην ξέρουν που έχει πάει, ενώ η προσπάθειά τους μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την κρατική τηλεόραση. Τελικά ο σταυρός βρέθηκε δύο ώρες αργότερα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, όμως προκάλεσαν ένα απρόοπτο κατά τον αγιασμό των υδάτων και στη Σκάλα Κεφαλονιάς. Εκεί, την ώρα που ο ιερέας και οι πιστοί πλησίασαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ο αέρας έριξε τον ιερέα κάτω, στην προσπάθειά του να ρίξει τον σταυρό στο νερό. Ο ιερέας με τη βοήθεια των πιστών σηκώθηκε και έριξε τον σταυρό με τη δεύτερη προσπάθεια.

Ο σταυρός ήταν δεμένος με σχοινί λόγω της κακοκαιρίας, ενώ μια γυναίκα ήταν η τολμηρή που μπήκε στο νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ