ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Αγιασμός των υδάτων στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Θεοφάνεια: Αγιασμός των υδάτων στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
AP Photo

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι τα Θεοφάνεια, χροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων στην ακτή του Κερατίου Κόλπου, σε σημείο που απέχει ελάχιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Τον σταυρό έπιασε για τέταρτη χρονιά ο Νίκος Σόλης από το Αγρίνιο.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στον εορτασμό ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο οποίος σε μήνυμά του αναφέρει: «Εκπροσωπώντας σήμερα την ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εορτή των Θεοφανείων και τον Καθαγιασμό των Υδάτων στο Φανάρι χοροστατούντος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου και παρουσία πλήθους πιστών. Ήταν πραγματικά εξαιρετική τιμή για μένα να αναγνώσω το Πιστεύω κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Εύχομαι στους απανταχού Έλληνες χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, πίστη και φώτιση».

Αγιασμός των υδάτων έγινε και στα προάστια Χρυσοκέραμο (Κουζγκουντζούκ) και Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου λίγοι τολμηροί πιστοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Ανάλογος εορτασμός έλαβε χώρα και στη Χάλκη των Πριγκηπονήσων. Τέσσερα νεαρά αγόρια και μία κοπέλα βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Προποντίδας από ένα καΐκι, ενώ οι λιγοστοί πιστοί βρίσκονταν στην προκυμαία του νησιού.

Δεν μεταδόθηκε από την ΕΡΤ

Πηγές του Πατριαρχείου σχολίασαν πάντως αρνητικά την «παράλειψη» της ζωντανής μετάδοσης της θείας λειτουργίας των Θεοφανίων από την δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα.

Όπως επισήμαιναν το ίδιο είχε συμβεί και τα Χριστούγεννα, σε αντίθεση με την πρακτική που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Ο εορτασμός στο Φανάρι μεταδόθηκε τελικά μόνο μέσω του δορυφορικού καναλιού της «ERT WORLD» και όχι από τα κανάλια που εκπέμπουν στην Ελλάδα.

Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως το γεγονός ότι το διεθνές πρακτορείο "Associated Press") πραγματοποίησε την απευθείας μετάδοση τόσο της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στο Φανάρι όσο και της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο που ακολούθησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ