ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: «Σάρωσε» τη χώρα – Πότε υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: «Σάρωσε» τη χώρα – Πότε υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα
ΙΝΤΙΜΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ισχυρό ήταν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» τη Δευτέρα στη χώρα.

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, όπως αναμενόταν, εκδηλώθηκαν για ακόμα μια φορά, στην Κρήτη, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης και αναμένεται να εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια και οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα.

«Θαμμένα» στο χιόνι τα Βίλια

«Θαμμένα» στο χιόνι παραμένουν τα Βίλια Αττικής από την κακοκαιρία «Ηφαιστίων» με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη στις γύρω περιοχές, χωρίς ωστόσο να πέφτει το χιόνι που προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το χιόνι έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, προκαλώντας προβλήματα στην περιοχή με τις Αρχές να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο στόχος των τοπικών Αρχών είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι.

Παράλληλα, εκτεταμένη χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετά προβλήματα. Αρκετοί δρόμοι σε όλη την επικράτεια παραμένουν κλειστοί ενώ έχει απαγορευτεί και ο απόπλους των πλοίων από όλα τα λιμάνια της χώρας.

Χιονοπτώσεις και σε νησιά

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου - Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το πρωί χιονίζει και στη δυτική πλευρά της Μυτιλήνης, στο νότιο τμήμα του γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της επαρχίας Πλωμαρίου.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης) βελτιωμένος καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην Άνδρο, η οποία νωρίτερα είχε μείνει και χωρίς ρεύμα.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

«Ο αέρας σηκώνει τα πάντα, παίρνει άνθρωπο, τα 9 και 10 μποφόρ που λέμε συνήθως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό» μαρτυρούν οι κάτοικοι της Άνδρου.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν και σε Άνδρο, Τήνο και σε περιοχές της Αθήνας.

Υποχωρεί την Τρίτη η κακοκαιρία

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης).

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια πρόσκαιρα πυκνές, όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου τις πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στην Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά) χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι 8 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στα υπόλοιπα βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ