ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι οι τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης- Τι είπαν στην απολογία τους

Προφυλακιστέοι οι τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης- Τι είπαν στην απολογία τους
YouTube

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία. Ανέφεραν ότι αυτό που τους ενώνει είναι η πίστη τους για το Θεό. Τα δύο μαχαίρια τα αγόρασαν από ένα πλανόδιο στην Αθήνα και τα δύο στην τιμή τους ενός. Ήθελαν να πάνε στην Τουρκία για τουρισμό και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους αποδίδουν.

 

Αυτή τη στιγμή κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης μέχρι να αποφασιστεί σε ποια φυλακή θα μεταφερθούν. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece όταν παρουσιάστηκε για πρώτης φορά στον ανακριτή για να πάρει προθεσμία ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς είχε υποστηρίξει τα εξής:

"Mε το φίλο που ταξιδεύαμε μαζί είχαμε γνωριστεί στη Σουηδία σε ένα τζαμί. Έχουμε ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως μας ενώνει η πίστη στο Θεό. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως είναι δυνατόν να με κρατάτε για δυο μαχαίρια. Νόμιζα ότι είστε δημοκρατικό κράτος. Με κρατάτε λόγω του παρελθόντος μου. Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Ούτε που μείναμε ούτε με ποιους μιλήσαμε στην Ελλάδα. Δεν αρνούμαι ότι ήθελα να πάμε στην Τουρκία για τουρισμό "

Δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος στο να αποκαλύψει πως έφτασε στην Ελλάδα και κυρίως για τις επαφές που είχε στη χώρα μας ενώ αποτελεί μυστήριο για τις αρχές το 24ώρο που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη πριν φύγουν με λεωφορείο μαζί με τον φίλο του για Αλεξανδρούπολη.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, με καταγωγή από τη Βοσνία και σουηδικό διαβατήριο, φέρεται να αποτελούσε ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και συνελήφθη την Πέμπτη στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον 20χρονο Αμερ αλ Χασάνι, υπήκοο Υεμένης.

Οι δυο τους έφθασαν αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα από τη Σουηδία, μέσω Κοπεγχάγης, χρησιμοποιώντας κανονικά τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Eμειναν δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Eβρου, με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό τους εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS. Τα σχέδιά τους όμως «ναυάγησαν» καθώς συνελήφθησαν για οπλοκατοχή, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο μαχαίρια, αορτήρας πολεμικού όπλου, χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

«Τα δυο κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δυο τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη θα αποδειχθούν θησαυρός όταν ανοίξουν», υποστηρίζουν στελέχη της Κατεχάκη που παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες. Οι δυο άνδρες όμως, ακολουθώντας τους συνωμοτικούς κανόνες φρόντισαν να έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά, ώστε σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των αρχών, να χρειάζεται χρόνος για να τα ανοίξουν, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν συνομιλίες και επαφές με άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ΕΥΠ ψάχνει που έμειναν και με ποιους συναντήθηκαν το μοναδικό 24ωρο που έμειναν στη Θεσσαλονίκη πριν πάνε στην Αλεξανδρούπολη. Πάντως δεν αποκλείουν ο «Μάξιμους», να είχε έρθει σε επαφή με άτομα που ήταν στον πυρήνα τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα στα Βαλκάνια.

Διαβάστε ακόμα:

Κωδικό όνομα «Μάξιμους» είχε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

Wikileaks για τον τζιχαντιστη της Άλ Καιντα που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Ηγετικό ρόλο στη στρατολόγηση τζιχαντιστών της αλ Κάιντα είχε ο «Μάξιμους»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ