ΕΛΛΑΔΑ

Ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ κατά αλλοδαπού - Τι απαντά ο ΟΑΣΘ

Ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ κατά αλλοδαπού - Τι απαντά ο ΟΑΣΘ
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ρατσιστική επίθεση δέχθηκε αλλοδαπός στη Θεσσαλονίκη από ελεγκτή του ΟΑΣΘ.

Ο άντρας, κουρδικής καταγωγής, αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, στη γραμμή 55 του ΟΑΣΘ, η οποία περνάει από το camp στα Διαβατά, όπου διαμένει προσωρινά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ελεγκτής τού είπε να κατέβει από το λεωφορείο γιατί δεν είχε εισιτήριο. Αυτός του ζήτησε να παραμείνει στο λεωφορείο γιατί είχε ένα επείγον ραντεβού στο κέντρο και, καθώς, όπως υποστηρίζει δεν είχε ψιλά, έδωσε στον ελεγκτή 20 ευρώ ώστε να πληρώσει είτε το εισιτήριο ή το πρόστιμο ενώ παράλληλα προσφέρθηκε να πληρώσει και με κάρτα, σε περίπτωση που αυτό ήταν εφικτό.

Εναλλακτικά, του πρότεινε να κατέβουν μαζί στον τερματικό σταθμό, από όπου θα μπορούσε να αγοράσει εισιτήρια ή να κάνει ψιλά και να του δώσει, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Ο άντρας αναφέρει ότι ο ελεγκτής αρνήθηκε και του είπε πως «εδώ είναι Ελλάδα» και πως αν δεν έχει ένα ευρώ, θα πρέπει να κατέβει κάτω.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους πελάτες (σ.σ. επιβάτες) τους. Τους φέρονται σαν να είναι σκουπίδια. Τους φέρονται φριχτά», τονίζει ο ίδιος στο voria.gr.

Σύμφωνα με τον επιβάτη, η κατάσταση σε λίγο εκτροχιάστηκε, καθώς οδηγός και δύο ελεγκτές τον αντιμετώπιζαν σαν να ήταν μαφία.

Χαρακτηριστικά δηλώνει ότι όταν ένας από αυτούς κατάλαβε ότι καταγράφει το περιστατικό με το κινητό του, σήκωσε το χέρι του σαν να ήθελε να τον χτυπήσει.

Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται να του φωνάζει ένας εκ των τριών «Φέρε το κινητό σου, μην στο πετάξω μ****α».

Τη συμπεριφορά αυτή κατέγραψε ο άνδρας σε βίντεο, στο οποίο μάλιστα φαίνεται ο ελεγκτής να απειλεί τον επιβάτη ότι «θα τον έβαζε σε σπουπιδοτενεκέ» ενώ στη δική του κατηγορία ότι ελεγκτές κι οδηγός δρουν σαν μαφία του απάντησε: «δεν θα ήμασταν οι τρεις μας, να μην είχε κόσμο, θα σου έλεγα εγώ ποιος είναι μαφία».

Τι αναφέρει ο ΟΑΣΘ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, αναφέρει πως η ενημέρωση που έχει λάβει για το περιστατικό είναι πως ο συγκεκριμένος άνδρας είναι μόνιμος επιβάτης της γραμμής αυτής και κάθε φορά που ελέγχεται, εμφανίζεται με ένα χαρτονόμισμα 20 ευρώ.

Ο κ. Σκόδρας επιβεβαίωσε πως κλήθηκε η αστυνομία ενώ πρόσθεσε ότι στη γραμμή αυτή, όπως και σε κάποιες άλλες γραμμές της πόλης, έχει μπει security επειδή δημιουργούνται συχνά φασαρίες ή ζημιές.

Ο άνδρας αναφέρει ότι βρέθηκε χωρίς εισιτήριο άλλη μια φορά που αντί για ευρώ είχε μαζί του βρετανικές λίρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, σε εκείνη την περίπτωση προσφέρθηκε να τον βοηθήσει ένας πρόσφυγας και του έδωσε ένα ευρώ.

Ο άνδρας, που όπως αναφέρει ζει τα τελευταία 20 περίπου χρόνια στη Βρετανία, είναι Βρετανός υπήκοος και δηλώνει πως έχει έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον αδελφό του που διαμένει στο camp Διαβατών.

Ο ίδιος τονίζει πως η συμπεριφορά των ελεγκτών είναι ρατσιστική υπογραμμίζοντας πως από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά έχει πετύχει και άλλες φορές τους ίδιους ελεγκτές να αντιδρούν έντονα ακόμα και να βρίζουν πρόσφυγες που δεν έχουν εισιτήριο επειδή είναι πρόσφυγες.

«Τους φέρονται άσχημα επειδή είναι αιτούντες άσυλο, επειδή είναι πρόσφυγες και επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν καλά ελληνικά ή αγγλικά και δεν γνωρίζουν τον νόμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ