ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή νέα δικογραφία για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Στη Βουλή νέα δικογραφία για τον Άκη Τσοχατζόπουλο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου το οποίο φέρεται να υπέστη ζημία ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, βαρύνεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή

Η δικογραφία «έφυγε» από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και στον πρώην υπουργό και καταδικασμένο και σε δεύτερο βαθμό για την εκροή «μαύρου πολιτικού χρήματος» -το οποίο διακινήθηκε στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του- αποδίδεται αυτή τη φορά το αδίκημα της απιστίας.

Στην εν λόγω υπόθεση μαζί με το όνομα του πρώην υπουργού περιλαμβάνονται και τα ονόματα 30 συνολικά εμπλεκόμενων όπως αυτό του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens εν Ελλάδι, Μιχάλη Χριστοφοράκου, στελεχών του γερμανικού κολοσσού αλλά και στρατιωτικών, οι οποίοι διώκονται για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην απιστία την οποία φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός.

Η υπόθεση αφορά σύμβαση με τη SIEMENS την περίοδο 2001 ως 2006 για τους στρατιωτικούς τηλεφωνικούς πίνακες, η οποία εκτιμάται από τους εισαγγελείς ότι προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό τον Οκτώβριο του 2018, σε κάθειρξη 19 ετών για τις μίζες που διακινήθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TOR M1. Τότε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε κατά ένα έτος την ποινή που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, μαζί με άλλους βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση της Siemens, καταδικάστηκε σε 15 έτη φυλάκιση, ωστόσο ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο καθώς διέφυγε από τη χώρα πριν από μια δεκαετία και όταν η υπόθεση ήταν στην ανάκριση, χρησιμοποιώντας το γερμανικό του διαβατήριο καθώς έχει διπλή υπηκοότητα και διαμένει πλέον στην Γερμανία.

Στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ο οποίος προέβαλε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς που όμως δεν ευοδώθηκαν στους δικαστές που δεν του χορήγησαν ούτε ελαφρυντικό ούτε αναστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ