ΕΛΛΑΔΑ

Κόβουν στα τρία την χώρα οι αγρότες- Εντείνουν τις κινητοποιήσεις

Κόβουν στα τρία την χώρα οι αγρότες- Εντείνουν τις κινητοποιήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα τρία κόβουν τη χώρα οι αγρότες, καθώς κλειστός είναιο Ισθμός, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στα Τέμπη που  αύριο θα μείνουν κλειστά ξανά για 12 ώρες, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα . Παράλληλα οι αγρότες αποφάσισαν τον 24ωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών, αεροδρομίων, τελωνείων και λιμανιών της χώρας, από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.  

Στη συνάντηση που πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην Κατερίνη χτες το βράδυ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 62 μπλόκα της χώρας, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, σφράγισαν εκ νέου το πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, για άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, κάλεσαν εκ νέου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας να πάρουν ξεκάθαρη θέση «για μη ψήφιση και απόρριψη των μέτρων που προωθούνται».
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης ομόφωνα συμφώνησαν να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια «για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων», ενώ συστάθηκε επιτροπή, που θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας, την προσεχή Κυριακή, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί.

Κλειστός ο Ισθμός

Ανοιξαν πριν από λίγο οι αγρότες την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στον Ισθμό κι επιτρέπεται η διέλευση των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων.
Τα φορτηγά δεν περνούν και παραμένουν στην άκρη του δρόμου, ενώ η κυκλοφορία πλέον στην Αθηνών - Κορίνθου διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης, από τον Ισθμό στο ΚαλαμάκΙ

Από το πρωί της Πέμπτης είχαν κλείσει τελείως τον Ισθμό οι αγρότες, τόσο από την νέα, όσο και από την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Η νέα Εθνική οδός παραμένει κλειστή για πάνω από μια εβδομάδα.

Ο Παναγιώτης Φιακάς, πριν από λίγο, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το μπλόκο του Ισθμού, υπογράμμισε πως όσο παραμένει μεγάλη δύναμη κόσμου στο μπλόκο θα κρατήσουν κλειστό τον Ισθμό.
Εν τω μεταξύ, κλειστός παραμένει από τους αγρότες και ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης, από χθες το απόγευμα, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης. Οι αγρότες έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ως απόψε τα μεσάνυχτα.

KLEISTA

Σχεδιάζουν πολυήμερο αποκλεισμό στα Μάλγαρα

Σε πεντάωρο αποκλεισμό των διοδίων στα Μάλγαρα προχώρησαν οι αγρότες από τις 4 το απόγευμα, ενώ σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο πολυήμερου αποκλεισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέας Καμπούρης.

Δυτική Ελλάδα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών.Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 18:00, η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 10:00 το βράδυ.

Επίσης, αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στις 19:00 και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

Ακόμα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας έκλεισαν, λίγη ώρα μετά τις 7:00 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός του δρόμου θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 10:00 το βράδυ, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό.

Κρήτη

Στον κόμβο της περιοχής Γιόφυρο, βασικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, βρίσκονται οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.
Οι αγρότες, ύστερα από την διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετέφεραν την κινητοποίηση τους στο Γιόφυρο όπου με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό.

Στον κόμβο επίσης έχουν μεταβεί και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, στους δήμους κ.ά., που μετείχαν νωρίτερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει τον ΒΟΑΚ και στα δύο ρεύματα ενώ έχουν κάψει ελαστικά αυτοκίνητων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο.
Την ίδια ώρα ένα ακόμη μπλόκο στήθηκε από αγρότες στην περιοχή της γέφυρας της Αλικαρνασσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ