ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Έλληνας «εγκλωβισμένος» στην Κίνα

Κοροναϊός: Έλληνας «εγκλωβισμένος» στην Κίνα
AP Photo/Ahn Young-joon

Έλληνας υπήκοος, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στην Κίνα λόγω του κοροναϊού, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι -εστία της επιδημίας- όπου 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 3.554 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Ο Γιάννης Μεσσηνίας βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από τη Γιουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε.

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γιουχάν και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

Ο τελευταίος απολογισμός των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για 132 νεκρούς και τουλάχιστον 6.172 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, νούμερο που ξεπερνά τα κρούσματα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Σύνδρομου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ