ΕΛΛΑΔΑ

Νέο μητρώο και στήριξη στους πραγματικούς αγρότες το σχέδιο της κυβέρνησης

Νέο μητρώο και στήριξη στους πραγματικούς αγρότες το σχέδιο της κυβέρνησης
EUROKINISSI

Στη λήψη μέτρων για την στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει στην κατάρτιση του μητρώου αγροτών με αυστηρά κριτήρια.

Η ένταξη στο μητρώο των αγροτών θα βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις ενώ θα θεσπίζεται ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», η ένταξη στο μητρώο θα προϋποθέτει την άντληση τουλάχιστον του 50% του εισοδήματος του από αγροτικές εργασίες, την επαγγελματική απασχόληση τουλάχιστον κατά το 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και η ασφάλιση στον ΟΓΑ.

Υπό τις νέες προϋποθέσεις ένταξης στο μητρώο των αγροτών, η κυβέρνηση προβλέπει ότι ένας στους τρεις αγρότες που λαμβάνει επιδοτήσεις θα ενταχθεί στο μητρώο, δηλαδή από τους 750.000 παραγωγούς που αιτούνται την ενιαία ενίσχυση αναμένεται να εγγραφούν περίπου 275.000 αγρότες.

Οι αγρότες που θα ενταχθούν με τα νέα αυστηροποιημένα κριτήρια στο μητρώο θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή, στο 26% από το 2017, θα θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών ενώ θα υπάρξει μοριοδότηση για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, θα διευρυνθούν οι εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα βασισμένες στα βιβλία εσόδων-εξόδων. Στην εκπτώσεις πρόκειται να ενταχθούν οι τεκμαρτές οικογενειακές αμοιβές για τις αγροτικές εργασίες ενώ θα υπάρξει απόσβεση –με βάση συγκεκριμένο συντελεστή- για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων εξόδων για την παραγωγή.

Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τριετίας: 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019, ενώ παράλληλα εξετάζεται παράταση κατά 1-2 χρόνια σε ό,τι αφορά την μετάβαση στην εισφορά του 20%.

Αδήλωτη εργασία

Η αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα, δεν τροφοδοτεί μόνο τη «μαύρη» εργασία από κυκλώματα δουλεμπόρων, αλλά προκαλεί και διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και με την επιβολή του εργόσημου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα στον ΟΓΑ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, κλείνοντας μέρος της «τρύπας».

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ασφάλιστρο 10% για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, ακόμη και για εκείνους που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Αγροτόσημο βάζει «μπλόκο» στη «μαύρη» εργασία παράτυπων μεταναστών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ