ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Η ηλεκτρονική υπογραφή, η ασφάλεια και το κόστος

Νέες ταυτότητες: Η ηλεκτρονική υπογραφή, η ασφάλεια και το κόστος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι και κάρτες του πολίτη που θα έχουν ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία θα αρκεί για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομεί σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δισ. για να το επενδύσει πιο παραγωγικά», σημειώνει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά σε οκτώ ερωτήσεις των πολιτών:

Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;

«Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;».

Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

«Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019».

Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

«Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας;».

Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

«Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 ευρώ για 15 έτη (10+5). Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)».

Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός;

«Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις».

Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;

«Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί - συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο! Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;

«Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer , εξάχνωση μελάνης - dye sublimation , ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή - laser toner)».

Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;

«Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (MRZ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο».

«Συμπερασματικά: Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ