ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις:Καθολικά μπλόκα από το Σάββατο

Αγροτικές κινητοποιήσεις:Καθολικά μπλόκα από το Σάββατο
Τρακτέρ μπροστά από τον Λευκό Πϋργο Eurokinissi/Τρυψάνη Φάνη

Σε 24ωρο αποκλεισμό εθνικών οδών, λιμανιών, αεροδρομίων και τελωνείων προχωρούν από το μεσημέρι του Σαββάτου οι αγρότες, που και σήμερα παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα.

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και, μετά το «διάλειμμα» από τα μπλόκα προκειμένου να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, επιστρέφουν δριμύτεροι αποκλείοντας κομβικά σημεία σε δρόμους, ενώ από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα κλείσουν και αεροδρόμια, λιμάνια και τελωνεία, εμποδίζοντας όλους εκείνους που σχεδιάζουν να μετακινηθούν.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ από αύριο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, προχωρούν σε 24ωρο αποκλεισμό σε δεκάδες μπλόκα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και τις γενικές τους συνελεύσεις προκειμένου να λάβουν και νέες αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους.

Σε ποια σημεία «κόβουν» τους δρόμους οι αγρότες την Παρασκευή

Κλειστά θα είναι και πάλι τα Τέμπη σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ μετά τις τελευταίες αποφάσεις των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο. Παράλληλα, οι αγρότες προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ και οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Κλειστή θα είναι και η Αθηνών-Λαμίας στο Κάστρο Βοιωτίας σήμερα ως τις 20:00, ενώ στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, τα μπλόκα θα κλείνουν το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00.

Μπλόκα παντού στη Μακεδονία

Κλειστό παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκινά και σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν θα γίνει αποκλεισμός δρόμων. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στο Λευκό Πύργο, αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Το δεύτερο μπλόκο του νομού, είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο της Εξοχής άνοιξε χθες στις 11 το βράδυ και για επτά ώρες και από τις 6 το πρωί «μπλόκαρε» εκ νέου.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα.

Παράλληλα σήμερα, από τέσσερα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, έφθασαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στο Λευκό Πύργο, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τα μπλόκα «πράσινα φανάρια», αερογέφυρα Θέρμης, Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας είχαν δώσει «ραντεβού» το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο, όπου διανέμουν έντυπο υλικό με τις θέσεις και τα αιτήματά τους, έχοντας αποκλείσει το κέντρο της πόλης. Εκτός από τους αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στην κινητοποίηση μετέχουν και αγρότες από τα μπλόκα των Μαλγάρων και του Νησελίου.

Την ίδια μέρα το μπλόκο στη διασταύρωση του αεροδρομίου «Μακεδονία» έχει προγραμματίσει πορεία προς το κτίριο αναχωρήσεων, χωρίς πρόθεση να εμποδίσει τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο. Μάλιστα σύμφωνα με το ΑΠΕ θα μοιράζουν ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους.

Το ίδιο μπλόκο 19.00-21.00 θα κλείσει την είσοδο στο «Μακεδονία», αφήνοντας ωστόσο τον παράπλευρο δρόμο ανοιχτό, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, παρά τη συμμετοχή κάποιων στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, θα κλείσει κανονικά σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 τουλάχιστον.

Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο, και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 14.00 το μεσημέρι και για έξι ώρες τουλάχιστον.

Δυναμικά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και η Δυτική Μακεδονία με εννέα μπλόκα και ο συντονιστής όλων, Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, αιφνίδια μερικές φορές, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12.00-14.00 και 19.00.21.00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Πελοπόννησος: Ανοιχτός ο Ισθμός, ενισχύεται το μπλόκο της Νεστάνης

Οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού έχουν ανοίξει από το πρωί την παλαιά εθνική οδό και επέτρεψαν την διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές κι έτσι σταδιακά αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Στην Νεστάνη το μπλόκο των αγροτών έχει ανοίξει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις θέσεις τους μένουν οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου με ανοικτούς τους δρόμους.

Εν τω μεταξύ από τα μεσάνυχτα απόψε οι αγρότες της Πελοποννήσου σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους, ενισχύουν το μπλόκο της Νεστάνης στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου επ' αόριστον.

Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Δυτική Ελλάδα


Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, και της Αχαΐας. Από τις 12:00, αγρότες της Ηλείας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Μαραθιάς, ενώ αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Οι αγρότες της Αχαΐας παραμένουν στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου κάθε απόγευμα κλείνουν για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Ανάλογη κινητοποίηση, με τρίωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποιούν κάθε απόγευμα και αγρότες της Αιγιαλείας.

Επίσης, αγρότες από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Μεσολόγγι και στην συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στις 17:00, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να κλείσουν για πέντε ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Στα μπλόκα και οι αγρότες της Ηπείρου

Παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

Στην παλιά γέφυρα της Άρτας, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Στο Κομπότι, η εθνική οδός Ιωαννίνων-Αντιρίου θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

Στην Πρέβεζα, μετά τη χθεσινή γενική απεργία, το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων στον κόμβο του Λούρου ενισχύθηκε. Ο δρόμος θα κλείσει από τις 12:00 έως τις 15:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00.

Στην Ηγουμενίτσα, τα τρακτέρ στο λιμάνι εξωτερικού παραμένουν παρατεταγμένα, ενώ οι αγρότες, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, δεν προχωρούν σε αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία.

Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι κλείνουν καθημερινά τον δρόμο και τους παράδρομους από τις 19:00 έως τις 22:00.

Αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου θα μεταβεί στην Νίκαια, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των μπλόκων.

Αποκλεισμοί δρόμων και κτιρίων στην Κρήτη

Σε αποκλεισμό της εισόδου κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος στο κέντρο της πόλης προχώρησαν το πρωί αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού στα Χανιά.

Οι αγρότες παρέταξαν αγροτικά οχήματα στην είσοδο της Τράπεζας υψώνοντας και πανό με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα και παρά την βροχή συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα.

Ο κόμβος Κλαδισού παραμένει κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράπλευρους οδούς. Στο μπλόκο στην θέση Μεγάλα Χωράφια εξακολουθούν να παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας αποκλείοντας την Εθνική - οδό Χανίων Ρεθύμνου στη μια μετά το μεσημέρι και στις πέντε το απόγευμα.

Στο Ηράκλειο, όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν και σήμερα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Ποια σημεία της χώρας κλείνουν οι αγρότες το Σάββατο

Σε μία κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία σε μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, ενώ κόβει τη χώρα σε πολλά διαφορετικά κομμάτια, προχωρούν οι αγρότες το Σάββατο, προχωρώντας στον 24ωρο αποκλεισμό αεροδρομίων, λιμανιών, τελωνείων και εθνικών οδών.

Το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη αναμένεται να ενισχυθεί το Σάββατο και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Όσον αφορά την Αθηνών-Λαμίας, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν στο 110ο χιλιόμετρο στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Το πρωί του Σαββάτου οι αγρότες από όλα τα μπλόκα του νομού Πέλλας έχουν ραντεβού στον κόμβο Μαυροβουνίου και στόχος είναι να μεταβούν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του νομού, να τους επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους.

24ωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σχεδιάζουν οι αγρότες της περιοχής.

Βέβαιος θεωρείται ο 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου του τελωνείου της Εξοχής.

Επ αόριστον κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης οι αγρότες της Πελοποννήσου, ενισχύοντας το μπλόκο της Νεστάνης από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολή των κινητοποιήσεων από την ΠΝΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ