ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια, τελωνεία για 24 ώρες

Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια, τελωνεία για 24 ώρες
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία και τις μεταφορές σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθούν το Σάββατο, καθώς οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα προχωρούν σε 24ωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών, λιμανιών, αεροδρομίων και τελωνείων.

Αντιπρόσωποι από το μπλόκο της Νίκαιας, ένα από τα μαζικότερα και σημαντικότερα της χώρας,περιοδεύουν στα μπλόκα της επικράτειας και καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν την Κυριακή στην Πανελλήνια Συνέλευση που προγραμματίζεται να γίνει στην Νίκαια. Κοινή συνισταμένη όλων των αγροτικών κινητοποιήσεων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δική τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησε τον κλάδο στα μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει στη Βουλή την Τρίτη ο διάλογος με τους αγρότες. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της συζήτησης της επερώτησης του ΚΚΕ και την σχετική αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Όμως παραμένει άγνωστο αν οι αγρότες θα δεχθούν να εμφανιστούν στη Βουλή.

Σήμερα οι αγρότες απέκλεισαν ξανά τα Τέμπη, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 10 το βράδυ.

Την ίδια στιγμή το αδιαχώρητο επικρατεί στο Τελωνείο του Προμαχώνα με την ουρά των οχημάτων να ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Σήμερα, είχαμε και την παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών της Βουλγαρίας ο οποίος ζήτησε από τους αγρότες να ανοίξουν το μπλόκα για να λάβει την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

Στην συνέχεια τους ζήτησε να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίγουν και πότε θα κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε θετικά.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο είναι η παρέμβαση του Γιάννη Βάγγου , συντονιστή στο μπλόκο της Βοιωτίας

1

"Όταν λέμε σταδιακή κλιμάκωση, εμείς ξέρουμε πως ό,τι στραβό γίνει στη χώρα, εμείς θα κληθούμε να το πληρώσουμε”, είπε και πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ υπεύθυνοι σ’ αυτά που κάνουμε και κάποια στιγμή, όταν θα γίνει μία οριστική κλιμάκωση, με 24ωρους αποκλεισμούς των δρόμων, μπορεί να φθάσουμε και μέσα στην Αθήνα. Δηλαδή, τα τρακτέρ να φτάσουν και μέσα στην Αθήνα και να νιώσει την άχνα μας ο κ. Τσίπρας και στην Ηρώδου Αττικού” είπε ο κ. Βάγγος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.
Πηγή: Εurokinissi

Οι κυριότεροι αποκλεισμοί του Σαββάτου :

Το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη αναμένεται να ενισχυθεί το Σάββατο και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων από τις 12 το μεσημέρι.

Όσον αφορά την Αθηνών-Λαμίας, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν στο 110ο χιλιόμετρο στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 24:00.

24ωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σχεδιάζουν οι αγρότες της περιοχής.

Βέβαιος θεωρείται ο 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου τουτελωνείου της Εξοχής.

Επ αόριστον κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης οι αγρότες της Πελοποννήσου, ενισχύοντας το μπλόκο της Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

3

Και μικρά γαϊδουράκια επιστράτευσαν οι αγρότες - Πηγή: Eurokinissi

Όλες οι κινητοποιήσεις

Κλειστό παραμένει για πέμπτη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τε μεγαλύτερα της χώρας.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε σήμερα στις 12 το μεσημέρι και παραμένει

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στο Λευκό Πύργο, αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο έκλεισαν 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα έκλεισαν 17.30-20.30 το βράδυ.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα.

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής στο μπλόκο αεροδρομίου, στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, 'Αγγελος Τσαρτσαφλής 19.00-21.00 θα κλείσουν την είσοδο στο «Μακεδονία», αφήνοντας ωστόσο τον παράπλευρο δρόμο ανοιχτό, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, παρά τη συμμετοχή κάποιων στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, θα κλείσει κανονικά σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 τουλάχιστον το βράδυ, όπως μας είπε ο αγρότης, συντονιστής, Θόδωρος Νέλλας.

Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και έγιναν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο, και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 14.00 το μεσημέρι και για έξι ώρες τουλάχιστον.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12.00-14.00 και 19.00.21.00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής:Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού έχουν ανοίξει από το πρωί την παλαιά εθνική οδό και επέτρεψαν την διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές κι έτσι την τελευταία ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στην Νεστάνη το μπλόκο των αγροτών έχει ανοίξει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις θέσεις τους μένουν οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου με ανοικτούς τους δρόμους. Εν τω μεταξύ από τα μεσάνυχτα απόψε οι αγρότες της Πελοποννήσου σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους, ενισχύουν το μπλόκο της Νεστάνης στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου επ' αόριστον.

Παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

Στην παλιά γέφυρα της Άρτας, τα τρακτέρ κλείνουν τους δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Στο Κομπότι, η εθνική οδός Ιωαννίνων-Αντιρίου θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

Στην Πρέβεζα, μετά τη χθεσινή γενική απεργία, το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων στον κόμβο του Λούρου ενισχύθηκε. Ο δρόμος θα κλείσει από τις 12:00 έως τις 15:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00.

Στην Ηγουμενίτσα, τα τρακτέρ στο λιμάνι εξωτερικού παραμένουν παρατεταγμένα, ενώ οι αγρότες, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, δεν προχωρούν σε αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία.

Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι κλείνουν καθημερινά τον δρόμο και τους παράδρομους από τις 19:00 έως τις 22:00.

Αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου θα μεταβεί στην Νίκαια, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των μπλόκων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ