ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Αντιδράσεις από τα νησιά για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Προσφυγικό: Αντιδράσεις από τα νησιά για τις κυβερνητικές εξαγγελίες
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Προσφυγικό: Ελεγχόμενες και όχι κλειστές οι νέες δομές

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών Συμβουλίων του νησιού.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Μυτιλήνης Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους του νησιού και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σάμος: Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» κάνει λόγο ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».

«Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι» σημειώνει.

Αναφέροντας ότι σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου δηλώνει ότι δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Το νέο ΚΥΤ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε» .

«Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» καταλήγει ο κος Πανουράκης.

Χίος: Αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.Κατά τον κο Μπουγδάνο «φαινόταν ότι κάτι θα γίνονταν από την απολυτότητα των κυβερνώντων τις τελευταίες ημέρες».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ