ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ανταποκρίθηκαν επιστήμονες και επαγγελματίες στην πρόσκληση της κυβέρνησης

Δεν ανταποκρίθηκαν επιστήμονες και επαγγελματίες στην πρόσκληση της κυβέρνησης
Φωτογραφία από πορεία διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων κατά του ασφαλιστικού EUROKINISSI

Συνεχίζουν να αντιδρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες στον νέο σύστημα αυξημένων εισφορών μετά και την νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας για κλιμακωτές εκπτώσεις στο συνολικό ασφάλιστρο των αυτοαπασχολούμενων.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και άλλοι) και των ελεύθερων επαγγελματιών δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού απαντώντας πως περιμένουν ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστική μελέτη πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Επιπλέον, οι επαγγελματικοί φορείς υποστηρίζουν ότι στη νέα πρόταση δεν παρέχεται διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος της νέας έκπτωσης που σύμφωνα με το υπουργείο θα είναι μεταξύ 5-50%, ούτε για την βάση υπολογισμού της.

Ακόμη, οι επαγγελματικοί φορείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, θέτουν ερώτημα σχετικά με τα εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ στα οποία δεν ισχύει η έκπτωση και κατά συνέπεια θα πληρώνουν περισσότερα από όσους δηλώνουν 10.000 και 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι οι ανεπίσημες προτάσεις του υπουργείου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση ενώ αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές θεωρούν τις νέες εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ως θετικό βήμα, ωστόσο αυτές – όπως υποστηρίζουν – ικανοποιούν μόνο το 50% των αιτημάτων τους.

Ειδικά, το μητρώο των αγροτών κρίνεται από την πλειοψηφία των αγροτών ως θετικό και ως «το πιο σοβαρό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση», σύμφωνα με τον Χρήστο Γκόντια της Πανελλαδικής Συντονιστής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ