ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τον κοροναϊό από ανθρώπους του τουριστικού κλάδου – Ματαιώνονται οι πτήσεις από Πεκίνο

Ανησυχία για τον κοροναϊό από ανθρώπους του τουριστικού κλάδου – Ματαιώνονται οι πτήσεις από Πεκίνο
AP / Firdia Lisnawati

Προβληματισμός υπάρχει στον τουριστικό κλάδο και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την έξαρση του κινεζικού κοροναϊού. Βεβαίως η τρέχουσα περίοδος είναι χαμηλής κίνησης και ο αριθμός των Κινέζων τουριστών είναι πολύ μικρός.

Η πλειοψηφία των Κινέζων έρχονται προς τα τέλη του Μάρτη-αρχές Απρίλη και επισκέπτονται περισσότερο την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, τη Σαντορίνη, αλλά και άλλους προορισμούς.

Το CNN Greece βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να φτάσει η πτήση από το Πεκίνο, η οποία, ωστόσο, ματαιώθηκε.

Σημειώνεται ότι καμία πτήση από και προς την Ελλάδα δεν θα κάνει η εταιρεία Air China από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου όπως επίσης και στις 25 Μαρτίου.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού χουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες και έτσι η εταιρία με στόχο την ασφάλεια των επιβατών της αποφάσισε να βάλει «φρένο» για συγκεκριμένες ημερομηνίες στα ταξίδια από το Πεκίνο προς την Αθήνα και αντίστροφα.

Παράλληλα, λόγω των αλλαγών που γίνονται στις εσωτερικές πτήσεις στην Κίνα, η εταιρία προχωρά σε τροποποιήσεις των δρομολογίων που συνδέουν τη χώρα με ξένους προορισμούς. Για τα επόμενα δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με το Πεκίνο αναμένεται σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από την εταιρεία.

Συνομίλησε όμως με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που έχουν συνεργασία με τουρίστες από την Κίνα, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του κοροναϊού και το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Παράλληλα ανέφεραν πως προσπαθούν να παίρνουν προφυλάξεις όταν έρχονται σε επαφή με Κινέζους, οι οποίοι, όπως τόνισαν, εξακολουθούν να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι ΗΠΑ θα «χάσουν» σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες.

Οι συνέπειες αναμένεται να είναι τεράστιες, καθώς η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για τις ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι Κινέζοι είναι γαλαντόμοι, καθώς δαπανούν 6.500 δολάρια κατά μέσον όρο, όταν οι τουρίστες άλλων χωρών «ξοδεύουν» μόλις 4.000 δολάρια.

Πέραν των ΗΠΑ, η μείωση των Κινέζων τουριστών αναμένεται να πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, αρκετές χώρες της Ασίας έχουν «επενδύσει» πολλά στους Κινέζους τουρίστες, προχωρώντας σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, εξαιτίας του νέου κορωναϊόυ εκτιμάται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, θα «χαθούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Αντίστοιχες επιπτώσεις αναμένονται και στην Ευρώπη, η οποία το α’ εξάμηνο του 2019 υποδέχθηκε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Κινέζους.

Η Oxford Economics έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να δεχθούν το ισχυρότερο «πλήγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ