ΕΛΛΑΔΑ

Βαλεντίν: Ποινική δίωξη κατά του πατέρα - Τι αποκάλυψε για το ταξίδι στη Γαλλία και την μητέρα

Βαλεντίν: Ποινική δίωξη κατά του πατέρα - Τι αποκάλυψε για το ταξίδι στη Γαλλία και την μητέρα
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου αλλοδαπού από τη χωρά από κοινού με τον έναν από τους συνολικά επτά συλληφθέντες και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του πατέρα της 7χρονης Βαλεντίν.

Ειδικότερα, διώκεται για τα πλημμελήματα της παράνομης κατοχής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, της πλαστογραφίας και της ψευδούς καταγγελίας στις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς παρακολούθησαν τη βιντεοκλήση του πατέρα προς τη Βαλεντίν, όπου το παιδί του ήταν ευδιάθετο, δεν φαινόταν φοβισμένο, ενώ δίπλα του ήταν μια γυναίκα. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι από την ημέρα εξαφάνισης του παιδιού μέχρι και την προσαγωγή του μιλούσε καθημερινά με τη Βαλεντίν.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2019 ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου και συνάντησε τη βιολογική μητέρα του παιδιού.

Αυτή του ζήτησε και κανόνισε τη μεταφορά του παιδιού στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε ότι συνόδευσε το παιδί του στο αεροδρόμιο, το οποίο ταξίδεψε με νόμιμο έγγραφο στις 21 Δεκεμβρίου στη Γαλλία με συνοδό φίλη φίλης του.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το παιδί ταξίδεψε στη Λιόν χωρίς να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη διεύθυνση.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι δεν γνώριζε αρχικά ότι η μητέρα του παιδιού ζει.

Φέρεται να είπε:

«Το έμαθα ότι η γυναίκα μου ζει και αποφάσισα το Μάρτιο του 19 να ταξιδέψω στη Γαλλία για να τη συναντήσω. Το σχέδιο για τη διαφυγή του παιδιού ήταν δικό μου. Δεν μπορούσα να μεγαλώσω μόνος μου ένα κοριτσάκι. Το παιδί ταξίδεψε στις 21/12 με διαβατήριο άλλου παιδιού, δεν το πήγα ο ίδιος στο αεροδρόμιο αλλά φίλη μου και σήμερα το πρωί στη συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης η γυναίκα διπλά στο παιδί ήταν η μητέρα του, με την οποία δεν είμαστε παντρεμένοι. Το παιδί γεννήθηκε στο Κόγκο και η μητέρα του παιδιού μας παράτησε. Ήρθαμε στην Ελλάδα μέσω Αγκόλας, Τουρκίας και με βάρκα στη χώρα μας».

Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται και για το πλημμέλημα της παράνομης παραχώρησης διαμονής.

Και οι επτά παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον 12ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία.

H εμφάνιση της «νεκρής» μητέρας

Η έρευνα των αστυνομικών στην υπόθεση της μικρής Βαλεντίν συνεχίζεται, καθώς προκύπτουν όλο και καινούργια στοιχεία.

Νωρίτερα, μία γυναίκα, μέσω δικηγόρου επικοινώνησε με το Γάλλο σύνδεσμο στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι είναι η μητέρα της μικρής Βαλεντίν, ότι βρίσκεται στη Γαλλία και ότι ήταν αυτή που έστειλε το συγγενικό της πρόσωπο, για να παραλάβει το παιδί και να το μεταφέρει στη Γαλλία.

Αρχικά ωστόσο ο πατέρας ισχυριζόταν ότι η μητέρα της Βαλεντίν είναι νεκρή. Συγκεκριμένα μάλιστα είπε πως είχε αυτοκτονήσει πριν χρόνια στο Κογκό.

Οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα λεγόμενα της γυναίκας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στη Γαλλία παράνομα και χωρίς χαρτιά και γι’ αυτό κρυβόταν και ότι γι’ αυτό το λόγο τώρα που πήρε τη συγκεκριμένη τροπή η υπόθεση, εμφανίστηκε μέσω ενός δικηγόρου.

Οι Αρχές είναι ακόμη σε διαδικασία να εξακριβώσουν τι συμβαίνει κι αν πράγματι η γυναίκα είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι είναι.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019 μετέβη στη Γαλλία η μικρή Βαλεντίν, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο πατέρας της – φοβούμενος τις νομικές επιπτώσεις – δήλωσε την εξαφάνισή της στις ελληνικές Αρχές.

Η 7χρονη μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι συνοδευόμενη από μία εξαδέλφη της νεκρής μητέρας της.

Όπως ομολόγησε ο πατέρας της Βαλεντίν ήταν αυτός που κάλεσε την εν λόγω γυναίκα να πάρει το παιδί στη Γαλλία, θέλοντας, όπως, είπε να της προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον.

Για να μπορέσει να περάσει τους απαραίτητους ελέγχους στο αεροδρόμιο, η μικρή χρησιμοποίησε το διαβατήριο της κόρης της θείας της, όπως έκανε γνωστό η αστυνομία.

Μάλιστα, ο πατέρας της μικρής σχεδίαζε να ταξιδέψει και ο ίδιος σήμερα, Τετάρτη, στη Γαλλία για να βρει το παιδί. Ωστόσο, του στάθηκε αδύνατο λόγω της προσαγωγής του από τις Αρχές.

Η ομολογία του πατέρα

Ο πατέρας ομολόγησε χθες, Τρίτη, στις Αρχές πως ήταν αυτός που έστειλε την κόρη του στη Γαλλία για να μπορέσει να έχει μία καλύτερη τύχη.

Αποφάσισε να δηλώσει την εξαφάνιση της μικρής καθώς φοβήθηκε μήπως έχει μπλεξίματα με τον νόμο. Η οικογένεια είχε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις με την αστυνομία του Κονγκό, όταν έφευγε από την πατρίδα της.

Για την υπόθεση υπάρχει στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές, ενώ έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ