ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τοπαλούδη: Η κατάθεση της φίλης της και τα χαμόγελα του 20χρονου κατηγορουμένου

Δίκη Τοπαλούδη: Η κατάθεση της φίλης της και τα χαμόγελα του 20χρονου κατηγορουμένου

Στην προσωπικότητα, στις σκέψεις και τα συναισθήματα της Ελένης Τοπαλούδη αναφέρθηκε η πιο στενή φίλη της καταθέτοντας στη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

«Η Ελένη ήταν το καλύτερο άτομο που είχα γνωρίσει ποτέ. Την αγαπούσα πολύ. Δεν ήταν καχύποπτη, δεν μπορούσε να πει ψέματα, όπως και εγώ…», είπε η νεαρή κοπέλα η οποία γνώρισε την άτυχη Ελένη το 2015 στη Ρόδο, ούσες και οι δυο φοιτήτριες και έκτοτε όταν η ίδια έφυγε από το νησί συνέχισαν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής συζήτησης, διάρκειας 1,5 ώρας, που είχε η ίδια με την Ελένη το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας και του βιασμού της -κατά το κατηγορητήριο- από τους δυο νεαρούς κατηγορουμένους η μάρτυρας κατέθεσε:

«Μιλούσαμε το βράδυ στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι ήθελε να φάει και πως δεν είχε κανονίσει κάποια έξοδο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε και με κάποιο άλλο πρόσωπο με μηνύματα. Ενώ μιλούσαμε χτύπησε η πόρτα. Της είπα να μην ανοίξει και εκείνη μου απάντησε ότι θα είναι το παιδί που είχε γνωρίσει. Μου είχε πει ότι το όνομά του ήταν Αλέξανδρος και πως είχαν συνευρεθεί μια φορά. Θυμάμαι που μου είπε πως θα πηγαίνανε για σουβλάκι μιας και πεινούσε. Με έκλεισε και εγώ της είπα να προσέχει».

Σημειώνεται ότι ο νέος που είχε γνωρίσει η Ελένη και στον οποίο αναφέρθηκε η φίλη της είναι ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων, ηλικίας 20 ετών.

Πρόεδρος: Τι σας είχε πει για τον Αλέξανδρο η Ελένη;

Μάρτυρας: Ότι είχανε συνευρεθεί ερωτικά μια φορά.

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος της έστελνε τα μηνύματα εκείνο το βράδυ;

Μάρτυρας: Μου είπε πως «είναι το παιδί που σου είχα πει» και ότι εφόσον ήθελε να φάει θα πήγαιναν για φαγητό σε μαγαζί που ήταν κοντά στο σπίτι της, στο κέντρο της Ρόδου… Μετά τις 12 κλείσαμε το τηλέφωνο. Έπειτα εγώ κοιμήθηκα. Η Ελένη μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έλεγε: «πάρε με τηλ. σε μια ώρα». Το είδα το πρωί γιατί κοιμήθηκα.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν είχε κάποια σταθερή σχέση η φίλη σας;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είχε.

Πρόεδρος: Σας είπε πού ήταν εκείνη την ημέρα πριν βγει με τον Αλέξανδρο;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας αναφορικά με τα όσα φέρεται να βίωσε η άτυχη Ελένη ένα χρόνο πριν τη δολοφονία της (περιστατικό βιασμού), η μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο πως η φίλη της μετά από αυτό το γεγονός της είχε εκμυστηρευτεί ότι «κάτι φοβόταν». Ωστόσο, όπως είπε «δεν μιλούσε καθαρά» και ή ίδια δεν μπορούσε να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε.

Εισαγγελέας: Επειδή λέτε συνεχώς ότι δεν θυμάστε, θέλω να σας πω ότι θα πρέπει να θυμηθείτε καλύτερα. Χάθηκε μια ζωή. Ήσασταν η καλύτερή της φίλη. Φοβάστε κάτι; Αισθάνεστε περίεργα;

Μάρτυρας: Όχι καλά είμαι.

Εισαγγελέας: Πάντως στις αρχικές καταθέσεις δεν τα έχετε πει έτσι. Έχετε πει και άλλα πράγματα.

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μιλήσετε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι φοβάστε…

Μάρτυρας: Δεν φοβάμαι απλά με έχετε αγχώσει. Δεν είναι ότι δε θέλω να μιλήσω, σας απαντάω.

Εισαγγελέας: Ήταν χαρούμενη που η φίλη σας είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο;

Μάρτυρας: Ουδέτερη θα έλεγα, η Ελένη ήθελε να κάνει μια σωστή σχέση.

Μάλιστα, όταν η εισαγγελέας κάλεσε εκ νέου τη μάρτυρα να μιλήσει για την Ελένη εκείνη ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας στο δικαστήριο:

«Την αγαπούσα πολύ. Ήταν το καλύτερο παιδί που έχω γνωρίσει ποτέ μου».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων ότι η άτυχη Ελένη είχε συναινέσει να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους και ότι είχε αποστείλει και σε έναν εξ αυτών και σχετικό μήνυμα, η μάρτυρας είπε:

«Λένε τόσο κακά για την Ελένη; Δεν το γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Η Ελένη δεν ήταν τέτοιο κορίτσι, ούτε ψέματα δεν μπορούσε να πει σαν και εμένα. Για αυτό είχαμε ταιριάξει πολύ».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η νεαρή κοπέλα τόνισε ότι η Ελένη μετά από ένα χωρισμό που είχε αλλά και μετά το περιστατικό με το βιασμό ήταν πολύ πεσμένη ψυχολογικά και είχε γίνει απόμακρη. «Η Ελένη δεν ήταν καχύποπτη σε καμία περίπτωση δεν ήταν κακός άνθρωπος. Πίστευε πως ο κόσμος είναι καλός».

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι η Ελένη είχε καλή γνώμη για τον Αλέξανδρο …

Μάρτυρας: Της φαίνονταν καλός, αυτό μου είχε πει. Ότι έδειχνε καλό παιδί.

Εισαγγελέας: Είστε προκλητικός.

Στο σημείο αυτό, ο 20χρονος κατηγορούμενος που άκουγε την κατάθεση της μάρτυρος χαμογέλασε και αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα της εισαγγελέως:

«Γελάτε κύριε, γελάτε συνεχώς. Είστε προκλητικός να γελάτε για κάτι τόσο τραγικό. Σας δείχνουν όλα τα κανάλια να γελάτε. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αυτό το βλέπω πρώτη φορά…».

Σημειώνεται ότι με την έναρξη της δίκης, η πλευρά του 21χρονου Ροδίτη κατηγορουμένου γνωστοποίησε ότι εκείνος βρίσκεται σε εντατική παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό των φυλακών και πως αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι, ο νεαρός κατηγορούμενος ακολουθεί «μια ιδιαίτερα βαριά φαρμακευτική αγωγή με συνταγογράφηση ψυχιάτρου και νευρολόγου της φυλακής» και «είναι σε καταστολή, κοιμάται 22 ώρες, ξυπνάει παίρνει φάρμακα και ξανακοιμάται».

Ωστόσο τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας της έδρας ζήτησαν έγγραφη δήλωση από τους αρμοδίους των φυλακών που να βεβαιώνουν όσα υποστήριξε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου. Τελικά, υπήρξε επικοινωνία του δικαστηρίου με τις φυλακές και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ